Veel Torhoutse insteken in tentoonstellingsprogramma de Brouckere

Met de programmabrochure: Karien Bardoel (links) en Lieselotte Denolf. © Foto JS
Johan Sabbe

Het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 juni is niet alleen dat van de Batjes, maar ook van de start van de online ticketverkoop voor het nieuwe seizoen van het cultuurcentrum de Brouckere. Op zaterdag om 10 uur begint de verkoop van abonnementen en op zondag om 10 uur van losse tickets.

Elk jaar probeert cc-directeur Karien Bardoel, die de verschillende podiumproducties vastlegt, om zoveel mogelijk een link tussen de voorstellingen en Torhout te realiseren. Wat dit keer weinig of niet van toepassing is voor wat er zich straks in de theaterzaal afspeelt, maar des te meer voor de tentoonstellingen. Op het vlak van de exposities zijn de Torhoutse insteken perfect zichtbaar. Zo zullen vader John en zoon Arne Vandelanotte uit Wijnendale samen hun keramiek tentoonstellen (in oktober), zal Luc Descheemaeker, alias cartoonist O-Sekoer, zijn artboxen of 3D-cartoons tonen (in december), exposeert lesgever van de stedelijke Kunstacademie Krist Depuydt zijn geboetseerde beelden (in januari) en laat de Wijnendaalse fotograaf Glenn Vanderbeke u van zijn prachtige natuurfoto’s genieten (in maart).

Start op de site Thor

Directeur Karien Bardoel en schepen van Cultuur Lieselotte Denolf hopen uiteraard dat de voorstellingen in het cc meer volk zullen lokken dan drie man en een paardenkop, maar toch prijkt er op de kaft van de alweer originele programmabrochure een… man met een paardenkop. “Een beeld zonder specifieke symboliek, maar met de bedoeling dat onze brochure opvalt en de mensen ze vlot uit het rek nemen”, lacht Karien. “Ik ben elk jaar tevreden over de lay-out van de programmabrochure, maar dit jaar nog meer dan anders. Ik word er vrolijk van.”

Het seizoen start dit keer vroeger dan gewoonlijk, want op dinsdag 14 augustus om 20 uur is Compagnie Cecilia al te gast met een voorstelling die Zingarate heet. Die speelt zich niet in het cc af, maar op verplaatsing: de site van de oude meubelfabriek Thor in de Industrielaan. Daar kan een topcast het unieke (vracht)wagenspel van schrijver en regisseur Arne Sierens in openlucht opvoeren.

“Ik kan uiteraard elke productie aanbevelen”, zegt Karien. “Maar toch springen enkele voorstellingen er voor mij uit. Zo denk ik aan het pareltje van mentalist Gili en komiek Gunter Lamoot op zondag 2 december in de vooravond in Club de B. Die opvoering is er ene voor en met mensen met een beperking. Ze heeft plaats in samenwerking met Tordale. Overigens: vanaf dit jaar kunnen mensen die over een European Disability Card beschikken korting op de toegangsprijzen krijgen.”

Ook om reikhalzend naar uit te kijken, aldus Karien, is de komst van Chris Lomme, Johan Heldenbergh, Wouter Deprez en de Nederlandse eenmansband Spinvis. Plus: Douglas Firs, de band rond singer-songwriter Gertjan Van Hellemont. “Die is het helemaal aan het maken”, vindt Karien.

Ook klassieke muziek

Schepen Lieselotte Denolf heeft ook haar favorietjes. Dimitri Leue bijvoorbeeld, om maar iemand te noemen. Al is ze net zo goed fan van Fabuleus met hippe dans en vette beats. En van de bekende acteurs Bruno Vanden Broecke en Peter De Graef. “Het concert door Stan Van Samang zal dan weer het grote publiek lokken”, zegt ze. “Maar dat is pas eind april, dus nog een heel eind weg. Overigens serveren we tevens drie keer klassieke muziek, waaronder een aperitiefconcert met vier gitaristen in de negentiende-eeuwse kapel van Ten Walle. Karien heeft weer een prachtig programma samengesteld en daar ben ik blij om.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier