Uitgeweken Ieperling Peter Ghesquière is filmregisseur

Peter op de set van Downside Up. (GF)
Redactie KW

Regisseur Peter Ghesquière (38) was de centrale gast op het kortfilmfestival dat in cultuurcentrum Het Perron plaatsvond. De opbrengst van het festival ging naar Westhoek Vrijetijd Anders.

Het was een blij weerzien voor Peter, die een deel van zijn jeugd in Ieper doorbracht. “Tot mijn tweede middelbaar volgde ik de richting moderne aan het Sint-Vincentiuscollege. Daarna ging ik naar Sint-Lucas in Gent, waar het allemaal wat creatiever mocht. Ik was zeker niet de grootste deugniet op school, meer een kapoentje. Neen, strafstudie heb ik nooit gekregen…”

“In 2006 was ik hier al eens voor een filmfestival. Maar dat vond toen nog in de Stadsschouwburg plaats. Het was nu de eerste keer dat ik in Het Perron kwam en ik moet zeggen dat het me positief verraste. Het is een heel mooie zaal.”

Op naar de Oscars?

Het festival bracht drie kortfilms die Peter schreef en regisseerde. Zondvloed, Schijn van de Maan en Downside Up. Het uitgangspunt van laatstgenoemde film is een wereld waarin iedereen het syndroom van Down heeft behalve Erik. En Erik doet zijn best om zo normaal mogelijk te zijn. Een bijzondere invalshoek. “Mijn ouders waren bevriend met een koppel dat een zoontje met het syndroom van Down had. Dat zoontje kwam vaak logeren. Telkens een leuke ervaring. Op mijn 18de ging ik mee op kampen met jongeren met een beperking. Daar kwam ik in contact met twee gasten die ook het syndroom van Down hadden. Dat was fascinerend. Het waren echt warme mensen.”

“De film Downside Up viel in de prijzen en staat op de longlist voor de Oscars van 2019”

Downside Up werd overladen met prijzen. Maar de belangrijkste kwam er eind vorig jaar in Nieuw-Zeeland op het ‘Show Me Shorts Film Festival’. “We kregen er de prijs voor beste internationale film. Het festival mag ieder jaar een drietal films op de longlist voor de Oscars plaatsen en daar waren wij bij. Net te laat voor de editie van 2018, maar we staan dus wel op de lijst voor 2019. Al is dat geen garantie voor een nominatie natuurlijk. Ik heb er geen idee van hoeveel films de uiteindelijke lijst zullen halen. Daarvoor is het nog een jaartje te vroeg.”

“Of het mijn ambitie is om een carrière in Hollywood uit te bouwen? Niet meteen. Of ze zouden met een fantastisch scenario op de proppen moeten komen. Maar dan nog zou ik er heel goed over moeten nadenken. Ik ben eigenlijk een huismus en kom graag thuis bij mijn vrouw Elke (36) en mijn drie kindjes Jade (6), Minte (4) en Mare (2). Hen een jaar in de steek laten om daar een carrière uit te bouwen? Ik zie het me niet doen.”

“Hollywood? Nog niet voor meteen”

Zonder negatief te willen klinken heeft Peter ook wat wijze woorden voor jonge streekgenoten die in zijn voetsporen willen treden. “Het is een heel onzekere sector en dat maakt het niet altijd makkelijk. Het echte werk begint pas als je afgestudeerd bent. Natuurlijk zou ik altijd de creatieve vrijheid willen die je als regisseur hebt, maar er moet brood op de plank komen. Mijn kindjes moeten ook eten. Een evenwicht vinden tussen werkzekerheid en zelf scenario’s schrijven en regisseren is dus de boodschap. Daarom ga ik ook vaak aan de slag als regie-assistent. Zo ben ik momenteel bezig met de voorbereiding van ‘Cleo’, een film over een meisje dat haar beide ouders in een verkeersongeval verliest. Het is een ongeval met vluchtmisdrijf en de dader zoekt haar op.”

Ook fotograaf

Minder geweten is dat Peter ook een begenadigd fotograaf is. Op zijn website zijn enkele voorbeelden van z’n werk te vinden. Samen met een vriend legt hij zich toe op een absurde vorm van fotografie. “Dat is fantastisch leuk om te doen. Moest ik kunnen, ik deed het dag in dag uit. Het is iets waar ik me echt in kan uitleven. Wie weet maken we er in de toekomst nog eens een tentoonstelling mee.” (TVI)

Wie kennis wil maken met het werk van Peter Ghesquière kan terecht op www.peterghesquiere.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier