Twee West-Vlaamse kunstenaars op Beaufort 2018, Blankenberge doet niet mee

22/11/17 om 11:03 - Bijgewerkt om 13:30

De zesde editie, Beaufort 2018, zal plaatsvinden van 30 maart tot 30 september 2018, onder leiding van curator Heidi Ballet.

Twee West-Vlaamse kunstenaars op Beaufort 2018, Blankenberge doet niet mee

Beaufort gaat voor de zesde editie in zee met achttien kunstenaars die verdeeld worden over de negen deelnemende kustgemeentes. De kunsttriënale aan zee gaf woensdag in Nieuwpoort onder leiding van curator Heidi Ballet een inkijk op het programma. Daarbij met Edith Dekyndt en Frederik Van Simaey ook twee West-Vlamingen.

Achttien kunstenaars gaan op even veel locaties aan de slag met de zee als thema. "De werken in Beaufort 2018 gaan op zoek naar het vrijdenkende karakter van de kust", zegt curator Heidi Ballet. "De specifieke sfeer is ook aanwezig in het surrealisme van Ensor en werkte inspirerend op onder meer de Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye en de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig."

Ballet koos voor achttien artiesten, zoals de Katja Novitskova uit Estland, die recent nog op de biënnale van Venetië stond, maar ook heel wat Belgen. Zo zullen onder meer het Brusselse collectief Rotor, Guillaume Bijl, Stief DeSmet en Frederik van Simaey hun werken presenteren.

Delen

Zowel de cultuurliefhebber als de kusttoerist moet met de voeten in het zand kunnen genieten van de installaties

Deze editie wordt laagdrempelig en gratis, zonder dat die inboet aan artistieke waarde. "Zowel de kunst- en cultuurliefhebber als de kusttoerist moet met de voeten in het zand kunnen genieten van de installaties. Daarmee keert Beaufort een beetje terug naar het oorspronkelijk concept", aldus West-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block (SP.A).

Op de vorige editie kwam nogal wat kritiek, vooral vanuit de kustgemeenten zelf. Voor deze editie ging de curator in gesprek met alle gemeenten en hadden ze inspraak in de werken en de locaties. Blankenberge besliste om niet mee te doen. De badstad heeft andere plannen.

Beaufort 2018 krijgt ook een blijvend karakter, want zeker zeven werken blijven staan aan de kust.

De organisatie van de komende editie had heel wat voeten in de aarde want door de overheveling van bevoegdheden is cultuur geen provinciale bevoegdheid meer. Vlaanderen wilde Beaufort niet overnemen en dus plaatste West-Vlaanderen Beaufort onder de toeristische bevoegdheden. De provincie komt zelf met 1,5 miljoen euro over de brug. Provinciebedrijf Westtoer neemt een coördinerende rol op en neemt de communicatie voor zijn rekening.

"Beaufort is een toeristisch product, vandaar dat we het hebben overgenomen", aldus gedeputeerde voor Communicatie Guido Decorte (CD&V). "Dit project versterkt de kust en heeft ook een blijvend karakter, denk bijvoorbeeld aan de schildpad van Jan Fabre."

"Toerisme is de belangrijkste economie aan de kust. De concurrentie is echter hard, dus moeten we blijven innoveren. Beaufort geeft reden om naar de kust te komen en op die manier is cultuur de poort naar een toeristische meerwaarde", vult gedeputeerde De Block aan.

Beaufort vindt plaats van 30 maart tot 30 september 2018.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!