Trui Vanhauwaert uit Wingene figureert in spektakelmusical 40-45 van Studio 100

Trui rijdt een paar keer per week naar Puurs en terug: "Ik heb dat er graag voor over", zegt ze enthousiast. © KDV
Redactie KW

Trui Vanhauwaert (53) uit Sint-Jan heeft het momenteel heel druk als figurant in de musical 40-45. Met haar passie voor theater, maar dan vooral met ervaring achter de schermen, stelde Trui zich kandidaat om als figurant mee te stappen in de spectaculaire productie van Studio 100. “Het verhaal sprak me enorm aan en het is een ongelofelijke ervaring om aan een dergelijk project te kunnen deelnemen.”

Enkel een affiche aan het raam van de woning van Trui Vanhauwaert (53) in de Keukelstraat verklapt subtiel dat ze een speciale band heeft met de spektakelmusical 40-45 van Studio 100. Sinds de productie begin oktober in het Pop-Up Theater van Studio 100 in première ging, pendelt Trui met heel wat enthousiasme meerdere keren per week richting Puurs om er als figurant in de huid van vier verschillende personages te kruipen.

Dans en percussie

Dat Trui een passie heeft voor theater en bij uitbreiding ook voor Afrikaanse percussie, is geen geheim. Sinds vele jaren werkt ze bij verschillende amateurgezelschappen mee achter de schermen en neemt ze onder meer de grime voor haar rekening. Haar jarenlange ervaring als kapster zit daar wellicht voor iets tussen. Trui is eigenlijk van Izegem afkomstig, maar vestigde zich vele jaren geleden met echtgenoot Roel Colpaert in Sint-Jan om er haar eigen kapsalon te openen. Samen met Roel, die helaas in 2014 overleed, heeft Trui drie kinderen: Ine, Sander en Jana. In 2001 stopte ze met haar kapsalon en ging de passie van Trui meer uit naar Afrikaanse dans en percussie, waar Trui nu nog in actief is als lesgeefster van workshops en vaste lessenreeksen percussie in Gent. In haar vrije tijd zet Trui zich ook in als bestuurslid van het Bewonersplatform Sint-Jan.

Het verhaal sprak me enorm aan, maar ik had op dat moment geen flauw idee dat de productie zo groots zou worden

De kinderen zijn ondertussen allen het huis uit en Trui had dus wel wat tijd over om een nieuwe uitdaging aan te gaan. “Als bij toeval las ik in september 2017 een oproep op Facebook van Studio 100 over de zoektocht naar figuranten voor een productie rond het Antwerpse oorlogsverhaal van de broers Staf en Louis Segers. Het verhaal sprak me enorm aan, maar ik had op dat moment geen flauw idee dat de productie zo groots zou worden”, legt Trui enthousiast uit.

2.000 kandidaten

Ze vulde snel het formulier in en werd een eerste keer uitgenodigd bij Studio 100 in Schelle voor een verkennend gesprek. “Er werd vooral gepeild naar mijn motivatie en beschikbaarheid. We moeten immers meerdere voorstellingen per week spelen en Puurs is ook wel even rijden”, zegt Trui, die zelf verbaasd was dat ze uiteindelijk uit een 2.000-tal kandidaten effectief geselecteerd werd.

Trui Vanhauwaert met een van haar pruiken aan.
Trui Vanhauwaert met een van haar pruiken aan.© GF

De verschillende personages in het verhaal worden, gezien de vele voorstellingen, gebracht door verschillende bekende acteurs en ook de figurantenrollen worden door drie ploegen vertolkt. “Ik maak deel uit van figurantenteam ‘Bruin’ en kruip in de huid van vier verschillende dames. Met de nodige kledij- en pruikenwissels geef ik onder meer gestalte aan een burgervrouw, Joodse vrouw, Duitse vrouw en officiersvrouw”, weet Trui, die niet moet spreken maar wel hier en daar wat liedjes kan meezingen zonder micro.

Vol speciale effecten

Afgelopen zomer pendelde Trui al zes weken op rij op en af naar het Pop-Up Theater in Puurs voor de repetities en dan werd duidelijk dat dit toch wel een heel uniek project bleek te zijn, waar ze een deeltje mocht van uitmaken.

“De productie zit ongelofelijk ingenieus in elkaar met rijdende tribunes, bombardementen, een vliegtuig dat overvliegt en de nodige special effects! Achter de schermen zit een ongelofelijk groot team van producenten, techniekers, acteurs maar ook kapsters klaar om elke voorstelling in goede banen te leiden.”

Het is erg intens. We leggen per voorstelling gemakkelijk zes kilometer te voet af

Helaas liep het ook een paar keer technisch fout. Uiteindelijk bleek het om een klein technisch euvel te gaan, maar de gevolgen waren wel groot. “Nog maar een bewijs hoe complex deze productie is.”

Wegens succes verlengd

Ondertussen is Trui de tel kwijt hoeveel voorstellingen ze achter de rug heeft, maar ze engageerde zich ook voor volgend jaar, nu de voorstellingen wegens succes verlengd werden tot 20 oktober 2019. “Het is erg intens. De afstand Wingene-Puurs is niet te onderschatten en op bepaalde dagen spelen we drie voorstellingen per dag. We leggen per voorstelling gemakkelijk 6 kilometer af te voet, een collega-figurant heeft eens haar stappenteller meegenomen. Maar er wordt goed voor ons gezorgd met de nodige catering en een gezellige greenroom. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en ook het contact met een aantal bekende acteurs is erg verrijkend“, besluit Trui trots.

Privé

Trui Vanhauwaert (53) ruilde in 1987, samen met haar echtgenoot Roel Colpaert (overleden in 2014), haar geboortestad Izegem voor Sint-Jan. De kinderen Ine, Sander en Jana zijn ondertussen het huis uit.

Loopbaan

Jarenlang baatte Trui in de Keukelstraat haar eigen kapsalon uit. Enkele jaren geleden koos ze voor een carrièreswitch en ze geeft nu workshops en vaste lessenreeksen percussie.

Vrije tijd

Trui is bestuurslid van het Bewonersplatform Sint-Jan en werkt ook graag mee achter de schermen van theatergezelschappen in de streek, waar ze de grime en kapsels voor haar rekening neemt.

(Kim De Vos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier