Totaalspektakel Diksmuide 18-18 lokt massa volk

© KDL
Redactie KW

Vrijdagavond zakten honderden mensen af naar de Grote Markt voor het openluchtspektakel Diksmuide 18-18.

Daarmee sloot de stad de herdenkingen rond de Groote Oorlog af. Het verhaal van Diksmuide van 1918 tot vandaag werd op een originele manier gebracht met muziek, dans, sketches en videobeelden. Regisseur Bart Cafmeyer haalde daarvoor zijn inspiratie uit de archiefkelder van het Diksmuidse stadhuis.

De Koninklijke Muziekkapel van de Marine vormde de rode draad en bracht arrangementen van muziek uit diverse periodes van de voorbije 100 jaar. Meisjes van de dansacademie beeldden de strijdende partijen aan de oevers van de IJzer uit en vormden een levende muur van zandzakjes voor twee soldaten die aan vijandig vuur trachtten te ontkomen, er werd een ode gebracht aan het Manneke uit de Mane, acteurs van plaatselijke theater- en toneelgezelschappen voerden een verhitte discussie over de Boules de Berlin van de plaatselijke bakker en vuurden hun favoriete renners aan tijdens een spannende wielerwedstrijd uit lang vervlogen tijden. Ook het pop- en kinderkoor van de kunstenacademie Kadens en de Diksmuidse Freundschafts Blaskapelle mochten het podium op.

Totaalspektakel Diksmuide 18-18 lokt massa volk
© KDL

De West-Vlaamse topartiesten Hilde Coppé, Hannelore Bedert, Patrick Riguelle en Ozark Henry kozen elk een thema en bezongen de stadsgeschiedenis. Ze werden daarvoor begeleid door het marineorkest. Diksmuideling Koen Vandenberghe praatte het geheel met treffende anekdotes aan elkaar. Het publiek kon het verhaal van Diksmuide door de jaren heen heel erg smaken en trok met een pak nostalgie terug naar huis. (KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier