Torhoutse vzw Strike zet al 20 jaar bands op het podium

Een ruime afvaardiging van de vzw Strike tijdens de gezellige nieuwjaarsreceptie in zaal Club de B. © foto JS
Johan Sabbe

De vzw Strike, die in september 1998 werd opgericht, heeft vorige zaterdag tijdens een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst in zaal Club de B zijn twintigste verjaardag gevierd. De ‘jonge gasten’ van het eerste uur zijn twee decennia ouder geworden en de meesten ook papa of mama. Maar wees gerust: het heilige vuur brandt nog altijd, zeker om concerten te organiseren. Of de Bierfeesten.

Aan enthousiasme geen gebrek bij Strike. Aan strijdlust voor meer en betere accommodatie evenmin. Anthony Becelaere – destijds 25, nu 45 – is al de volle twintig jaar voorzitter en pleit voor een ruimere beschikbaarheid van de bestaande stadszalen én de bouw van een nieuwe concertzaal met een grotere capaciteit.

Uitwijken naar Deinze

“We willen graag mooie events en concerten in onze stad blijven organiseren”, zegt de man die met zijn gezin in de Akkerwindestraat woont. “Helaas merken we dat dit de laatste jaren er niet gemakkelijker op geworden is. De beschikbaarheid van de zalen De Mast en Club de B voor concerten is gering. Die zalen worden polyvalent verhuurd en het is heel moeilijk geworden om ze op een aantal data te blokkeren om een grote band uit een bepaald muziekgenre naar Torhout te halen. Niet iedereen snapt dat. Als een band een Europese tournee voorziet, moeten wij verschillende data aan het management voorstellen totdat de tour volledig is ingepland in pakweg vijftien landen. Dat is een huzarenstukje. Jammer genoeg slagen we daar met de Torhoutse accommodatie nog nauwelijks in.”

“Bijgevolg wijken we als Torhoutse vereniging nu zelfs uit naar De Brielpoort in Deinze om er het jaarlijkse hardcoreconcert Persistence Tour te laten plaatsvinden. Dat is doodjammer, maar ik herhaal de reden: te weinig zaalbeschikbaarheid in Torhout. Die show, de grootste in zijn genre in heel Europa, was nochtans al tien jaar in onze stad te gast. Niemand kan ontkennen dat we Strike destijds niet opgericht hebben om élders concerten te organiseren. We doen een oproep tot het stadsbestuur om daar eindelijk bij stil te staan en openingen te creëren.”

“Een nieuwe Torhoutse concertzaal met voldoende capaciteit is de beste oplossing. Als je terugblikt op de plaatselijke muziekgeschiedenis zijn we dat aan onszelf verplicht. We kunnen er niet omheen dat we als stad nog altijd de grootste bekendheid genieten vanwege Rock Torhout, ook al had de laatste editie twintig jaar geleden plaats. Toen het festival ermee ophield, is Strike gestart.”

“In de loop van de jaren hebben we niet alleen concerten georganiseerd, maar ook andere activiteiten, zoals ons jaarlijks minivoetbaltornooi. En niet te vergeten: de Bierfeesten. Die hadden voor het eerst in november 2001 plaats en zijn nu elk jaar in een mum van tijd uitverkocht. Ook voor de komende editie van zaterdag 6 april zijn alle kaartjes de deur uit.”

Lokale bands steunen

Strike werd in september 1998 opgericht door acht vrienden die net de plaatselijke scoutsgroep Robrecht van Bethune waren ontgroeid: Cedric Vandewiele, Ignace Pattyn, Frederik Strubbe, Koen Demeulenaere, Ilse Depuydt, penningmeester Sofie De Laere, secretaris David Depuydt en voorzitter Anthony Becelaere.

Dat gebeurde niet geheel toevallig op het moment dat Rock Torhout ophield te bestaan. “Als jonge snaken beslisten we om dan maar zelf concerten in onze stad te organiseren”, kijkt Anthony op die tijd terug. “Misschien wat naïef, maar het gebeurde met volle goesting. De vzw ging van start met een twintigtal leden en probeerde Torhout op de concertkaart te zetten. Intussen is ons ledenbestand aangegroeid tot een veertigtal. De voorbije twintig jaar passeerden bij ons meer dan 300 verschillende bands of artiesten de revue. Dan nog los van de Bierfeesten. We bieden ook elk jaar een gratis optreden in Club de B aan onder de noemer Support your locals. Zo geven we lokaal talent een podium. We vinden het belangrijk om beginnende bands te steunen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier