Torhoutse thrillerauteur Hilde Vandermeeren wint Hercule Poirotprijs

29/10/17 om 17:59 - Bijgewerkt om 18:02

Een nieuw hoogtepunt in de schrijversloopbaan van Hilde Vandermeeren. Zondag, tijdens de openingsdag van de Boekenbeurs in Antwerpen, kreeg ze het heuglijke nieuws te horen dat ze met haar boek 'Schemerzone' de Knack Hercule Poirotprijs 2017 gewonnen heeft.

Torhoutse thrillerauteur Hilde Vandermeeren wint Hercule Poirotprijs

De Torhoutse Hilde Vandermeeren (47): winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs 2017. © Foto JS

De prijs werd op de Boekenbeurs aan haar uitgereikt door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Naast de eer levert het Hilde 5.000 euro en een gepersonaliseerde Mont-Blanc-pen op. Uiteraard was ze er in de wolken mee.

Hilde de beste van de vijf genomineerden

In korte tijd heeft de 47-jarige schrijfster, die aanvankelijk enkel kinder- en jeugdboeken schreef, zich aan de top van de misdaadauteurs in Vlaanderen en Nederland genesteld. Op zich was het al heel mooi dat ze tot de vijf genomineerden voor de Hercule Poirotprijs 2017 behoorde, maar winnen, is uiteraard nog tien keer mooier. En dat is nu gebeurd.

De Knack Hercule Poirotprijs was aan zijn twintigste editie toe. Hilde Vandermeeren klopte de vier andere genomineerden: Jo Claes (met 'Het gewicht van de haat'), Anne-Laure Van Neer (met 'Maurice'), Jan Van Der Cruyssen (met 'Bling Bling 2') en Toni Coppers (met 'De zaak Magritte'). De juryleden waren Geert Lambrecht, Linda Asselbergs, Johanna Spaey, Lukas De Vos, Patrick Van Gompel en John Vervoort. Zij riepen Hilde Poirot tot laureate van de prestigieuze prijs uit, genoemd naar de Belgische detective uit de wereldberoemde boeken van Agatha Christie.

Bekroond boek draait rond neurologische afwijking

De bekroonde thriller Schemerzone, Hildes vijfde, draait rond narcolepsie, een zeldzame neurologische afwijking, waardoor je onverwacht in slaap valt, maar toch nog een vorm van bewustzijn behoudt. Het verhaal speelt zich af in Londen, de stad waarnaar de auteur vooraf op bezoek is geweest om er de sfeer op te snuiven en enkele locaties te bezoeken die in haar boek zouden voorkomen. Het hoofdpersonage is de 30-jarige, alleenstaande Kate, die als verpleegkundige in een psychiatrisch privéziekenhuis werkt. Een prachtig Victoriaans pand, waaraan op de derde verdieping bouwwerkzaamheden bezig zijn, waarover behoorlijk geheimzinnig gedaan wordt. Bekende personen blijken die verdieping te kunnen afhuren voor een discrete behandeling.

Als het negenjarige dochtertje van een glamourkoppel er terechtkomt, loopt het mis en krijgt Kate de sensatiepers achter zich aan. Plus iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt...

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!