Torhoutse Kunstacademie mikt ook op allerjongsten

V.l.n.r. directeur Johan Vandecaveye, schepen Lieselotte Denolf en coördinator Leen Langenbick. © Foto JS
Johan Sabbe

Je bent 6 of 7 en je wilt creatief aan de bak? Dan kan je vanaf dit schooljaar ook voor de domeinen muziek en woord aan de Kunstacademie terecht. Nu was dat al het geval voor beeld en dans, maar voortaan kunnen de allerjongsten van het volledige aanbod genieten. Eveneens in Groot-Zedelgem!

Vanaf september breidt de Torhoutse academie uit tot in de genoemde buurgemeente met vestigingsplaatsen in Aartrijke, Veldegem, Loppem, Zedelgem-dorp en Zedelgem De Leeuw. Op alle locaties wordt er muziek en woordkunst aangeboden. In De Groene Meersen en in basisschool De Glimlach is er voorts beeldende kunst mogelijk. Het aanbod dans is dan weer in Aartrijke en De Groene Meersen voorzien.

Domeinen combineren

Dat de 6- en 7-jarigen nu voor alle domeinen aan de Kunstacademie in Ten Walle terechtkunnen, is het gevolg van de nieuwe programmatie voor het deeltijds kunstonderwijs die minister Hilde Crevits heeft goedgekeurd.

“We staan voor een spannend schooljaar”, zegt directeur van de Torhoutse Kunstacademie Johan Vandecaveye. “Niet alleen kunnen de jongsten nu ook voor muziek- en woordatelier bij ons terecht, op sommige vestigingen organiseren we het zogenoemde speelatelier, waarin verschillende domeinen met elkaar gecombineerd worden. Op die manier worden de jongste kinderen creatief geprikkeld met een combinatie van muziek, woord, dans en beeld. Dan kunnen ze twee jaar later een meer gerichte keuze maken.”

De meest ingrijpende veranderingen situeren zich op het domein van de muziek. “Een instrument leren, kan voortaan een jaar vroeger dan tot nu toe”, pikt coördinator Leen Langenbick in. “Wie 8 jaar is of in het derde leerjaar van de basisschool zit, kan aan de Kunstacademie meteen met een instrument starten. Naast een uur muziekatelier en een uur instrument krijgen de betrokken kinderen ook een uurtje groepsmusiceren. Hierin wordt de theorie van het muziekatelier meteen in de praktijk omgezet: zowel zingend, als spelend op een instrument.”

Inspelen op interesses

In de middelbare muziekgraad zijn er meer keuzes mogelijk dan vroeger. “Ik denk aan muzieklab, componeren-arrangeren en improvisatie”, zegt schepen van Onderwijs Lieselotte Denolf. “In de hogere graad bieden we de gloednieuwe optie experimentele muziek aan. Het komt erop neer dat we meer inspelen op de interesses en de talenten van de leerlingen. We organiseren vanaf nu ook lessen orgel, fagot en harp. Plus: de optie jazz-pop-rock krijgt een plaats in onze academie, die overigens haar tiende schooljaar ingaat en dat op 11 januari viert.”

Op het domein van de beeldende en audiovisuele kunst gaat het nieuwe vak animatiefilm van start. En een deel van de cursussen beeld worden voortaan gegeven in de enigszins opgeknapte lokalen van het vroegere Sociaal Huis in de ‘s Gravenwinkelstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier