Toppolitici en bedrijven willen West-Vlaamse woordvoerders

08/06/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 07/06/18 om 15:05

Wij, West-Vlamingen, niet verstaanbaar? Grapjes dat we de 'g' en de 'h' niet uit elkaar kunnen houden? Opmerkingen dat we onze woorden inslikken? Goedkope kritiek lijkt ons, want toppolitici en -bedrijven smeken om West-Vlaamse woordvoerders. En dat is niet toevallig, zeggen ze.

Barend Leyts, woordvoerder premier Charles Michel: "Open blik op de wereld"

Barend Leyts is mogelijk de belangrijkste woordvoerder van het land. Immers, de gewezen journalist is de Nederlandstalige spreekbuis van premier Charles Michel, die zelf aandrong op de komst van de Pannenaar. "West-Vlamingen kijken met een open blik naar de wereld, gebruiken hun gezond verstand en staan met beide voeten op de grond. Dit zijn belangrijke troeven voor een woordvoerder", zegt Barend Leyts. "West-Vlaams is trouwens een goede basis om je standaardtaal te verbeteren. Dat weet ik als germanist. Het is een zeer homogeen dialect: je kan het spreken van De Panne tot Knokke-Heist, van Roeselare tot Kortrijk. Dat zorgt voor een sterk gemeenschapsgevoel. Thuis aan de keukentafel spraken we West-Vlaams. Het stond de standaardtaal niet in de weg. Integendeel. Zelf volgde ik dictie, maar een accentje vind ik wel charme hebben. Met mijn familie die nog in Brugge woont, praat ik zeker West-Vlaams."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!