Topkunstenaars op Topart in Lendelede

Initiatiefnemer Dimitry Vancoillie (tweede van rechts) op één van de locaties: het DOC. Hij wordt omringd door Wim Dierick, algemeen directeur van de gemeente Christophe Vandecasteele, schepen Pedro Ketels en burgemeester Carine Dewaele. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Redactie KW

De cultuurdienst pakt uit met een uitzonderlijke tentoonstelling met werken van elf internationale topkunstenaars De werken zijn te bekijken op drie locaties: Kasteel Dassonville, de Sint-Blasiuskerk en Het Trefpunt in het DOC.

De deelnemende kunstenaars zijn Lendeledenaren José en zoon Rik Vermeersch en Dimitry Vancoillie, Winkelnaar Tjok Dessauvage en verder Godfried Vervisch, Octave Landuyt, Yvan Theys, Pjeroo Roobjee, Christian Sylvain, Giampaola Amouruso en Kobe. Topart loopt van 22 tot 30 september.

Het initiatief kwam van cultuurcoördinator Wim Dierick die 10 jaar geleden met kunstenaar en Lendeledenaar Dimitry Vancoillie een eerste editie van Topart organiseerde. Een tijdje geleden speelde Wim met het idee om Topart om nu 10 jaar later een tweede editie van Topart te organiseren. Dimitry Vancoillie zag dat meteen ook zitten. En zo is er in Lendelede voor de zoveelste keer een uitzonderlijke tentoonstelling met werken van internationaal bekende kunstenaars te bewonderen.

Vertrouwensband

Er was in het verleden immers niet alleen Topart maar er vonden ook al diverse tentoonstellingen in het atelier van wijlen José Vermeersch in de Lampernisbeekstraat plaats en dit in samenwerking met de gemeente. Nu organiseert de vzw Atelier Vermeersch er regelmatig tentoonstellingen en workshops. Van 7 tot 30 september kan je er momenteel gaan kijken naar de expo ‘Op Papier’ met tekeningen van José Vermeersch in confrontatie met werken op papier van Dirk Van Severen, Philippe Bouttens, Pjeroo Roobjee en Joris Tinel.

“Dat ik werken van dergelijke grote kunstenaars naar onze ‘kleine’ gemeente Lendelede kon halen heb ik voor een groot deel te danken aan de kennis die ik heb van die kunstenaars en de vertrouwensband die er via galerieën en tentoonstellingen bestaat tussen de nog levende kunstenaars en mezelf”, vervolgt Dimitry (39). “Naar heel veel van hen kijk ik als jonge kunstenaar nog altijd op. Ook Jos Depypere van de gelijknamige kunstgalerie In Kuurne hielp me bij het samenstellen van deze tentoonstelling.”

Muze

Lendeledenaar José Vermeersch (1922-1997) hoeven we nog nauwelijks voor te stellen. Zijn keramiekfiguren zijn over de hele wereld bekend. Maar José was ook een begenadigd tekenaar en kunstschilder. Die schilderkunst stond trouwens aan de basis van zijn terracottabeelden. José leerde ook brons gieten in Italië. Zijn zoon Rik Vermeersch (1949) is schilder en beeldhouwer en is in zijn breed oeuvre en lange carrière altijd al gefascineerd door het vrouwelijk naakt. Het is voor hem een blijvende muze. Hij exposeerde talrijke keren in binnen- en buitenland.

Buurman Tjok Dessauvage uit Sint-Eloois-Winkel, de man met het rode mutsje, liet zich inspireren door Picasso en Van Gogh en later veroverden zijn potstructuren de wereld. Om er eentje te noemen: negen potten staan in de ambassade in China… Organisator en Lendeledenaar Dimitry Vancoillie omschrijft niet graag zelf zijn werk. Hij begon al op zijn 12de te schilderen en raakte in de ban van Picasso. Hij ontwikkelde een eigen, agressieve en kleurrijke stijl en is een vertegenwoordiger van de nieuwe figuratieve kunst of de vrije figuratie.

Giampaolo Amoruso (1961), een man met Italiaanse roots maar in België geboren, is een internationaal gerenommeerd glaskunstenaar die verschillende glastechnieken onder de knie heeft. Godfried Vervisch (1930 2014) was een autodidact als kunstenaar en ontwikkelde als kunstschilder een eigen stijl met expressionistische invloeden. Hij leefde nogal teruggetrokken in het Heuvelland. Gentenaar Octave Landuyt (1922) produceert verschillende vormen van kunst zoals schilderijen, beeldhouwwerken (keramiek en brons), juwelen, ontwerpt meubilair en decors en boetseert met klei. Eupenaar Christian Sylvain (1950) maakte in zijn jeugd realistische en surrealistische composities en later herkenbare autobiografische heel poëtische schilderijen. Gentenaar Pjeroo Roobjee (1945) werkt nog als schilder, tekenaar, graficus, acteur, causeur, auteur, theatermaker, entertainer en zanger. Yvan Theys (1936-2005) uit Marke was tekenaar, graficus en beeldhouwer. Hij was in de jaren 60 een van de grondleggers van de nieuwe figuratie. Kortrijkzaan Kobe (Jacques Saelens, 1950 – 2014) staat bekend voor zijn brede en tegelijk dunne beelden (marmer of brons). Thematisch beheersen de vrouwelijke figuur en het paard zijn oeuvre.

Praktisch

Topart heeft plaats op 22 (van 14 tot 19 uur), 23 (van 14 tot 19 uur), 28 (van 17 tot 21 uur), 29 (van 14 tot 19 uur) en 30 september (van 14 tot 19 uur) op drie locaties: Kasteel Dassonville, Sint-Blasiuskerk en Het Trefpunt in het DOC. “Op elk van die locaties zijn er kunstweken te zien van alle kunstenaars”, vervolgt Dimitry. “Een groot aantal van de kunstwerken is ook te koop. De opbrengst gaat naar goede doelen, maar welke zijn we nog aan het bekijken.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier