Toneelkring De Coulisse uit Bredene op de planken na afscheid van artistiek leider

Het toneelgezelschap van De Coulisse rouwt om het verlies van zijn creatieve duizendpoot Kurt Meesschaert. © MM
Redactie KW

April van dit jaar was het toen Kurt Meesschaert en Gunther Vanmassenhove hun duo-regie van ‘Foei minister’, de toen nieuwste productie van toneelkring De Coulisse, aankondigden. “Kurt was toen al ernstig ziek en we vonden het een goed idee dat Gunther bijsprong”, legt voorzitter Evelyne Van Welssenaers die keuze uit. “Dat we een half jaar later voorgoed afscheid zouden moeten nemen van Kurt, had echter niemand zien aankomen.”

Kurt Meesschaert was, zo bekende hij in april van dit jaar, ernstig ziek. Toch had hij de regie van Foei minister nog op zich genomen. “Kurt was in de zomer van 2017 met de voorbereidingen van het stuk begonnen, maar in september van dat jaar werd kanker bij hem vastgesteld. Het was toen al duidelijk dat het nieuws, dat hij van zijn dokters te horen had gekregen, ronduit slecht was”, blikt Gunther Vanmassenhove, jarenlange vriend en acteur bij De Coulisse, terug op die vreselijke periode.

“Evelyne, onze voorzitter, heeft me toen gevraagd of ik mee de regie op me wou nemen. Tijdens de eerste repetities had Kurt al een paar keer moeten afhaken omdat hij te zwak was. Die duo-regie bleek uiteindelijk een goed idee, want op die manier kon Kurt zijn, wat later zou blijken, laatste opdracht nog tot een goed einde brengen. Alleen zou hij fysiek ongetwijfeld onderuit gegaan zijn. Ook al was Kurt een ongelooflijke doorzetter.”

Monument

Kurt Meesschaert zou zes maanden later op 51-jarige leeftijd overlijden. “Het verlies van zo’n monument laat een enorme leemte achter, dat beseffen we vandaag maar al te goed”, bekent voorzitter Evelyne Welssenaers.

“Kurt heeft dan ook heel veel voor deze toneelkring betekend. Zijn toneelcarrière begon weliswaar bij het Oostends Werktheater (in 1989) maar toen die kring financieel aan de grond zat, is hij met een paar acteurs naar De Coulisse overgekomen. Het huwelijk tussen Kurt en onze kring is al die jaren fantastisch geweest. In die beginjaren nam hij ontelbaar veel rollen op zich en kreeg hij het acteren almaar beter onder de knie.”

Kurt las de eerste tien en laatste tien bladzijden en wist meteen of er iets mee te doen was

“Zijn beste rol, zo gaf hij later wel vaker aan, was die van een tachtigjarige man in Sunshine Boy. Zijn mimiek, timbre, stappen,…waren net als die van een oude man. Je moet weten dat Kurt toen nog maar 39 was. Een straffe prestatie”, herinnert Gunther zich nog levendig.

“Toch kwam Kurt niet veel later aandraven met de vraag of hij eens een stuk mocht regisseren. In het bestuur waren er eerlijk gezegd voor- en tegenstanders. Maar Kurt bewees al snel het ongelijk van de twijfelaars. Zijn eerste regie was effenaf indrukwekkend. Opvallend was ook dat hij heel anders was als regisseur dan als acteur. Zo onzeker hij vaak was als acteur, zo overtuigd van zijn kunnen was hij als regisseur.”

Creatieve duizendpoot

“Kurt wist altijd meteen waar hij naartoe wilde met het stuk, had een onwaarschijnlijke fantasie en haalde zonder uitzondering het beste uit zijn acteurs. Zelfs wie wat minder talent had, werd door Kurt tot ongekende hoogtes gedreven”, pikt Gunther in. “Ook hoe hij stukken koos, was opmerkelijk. Kurt las de eerste tien en de laatste tien bladzijden en wist meteen of er iets mee aan te vangen viel.”

“De voorbije maanden zijn we begonnen met een reorganisatie van het bestuur, waarvan Kurt ook deel uitmaakte. Een voorzitter of penningmeester, die vervang je al bij al makkelijk. Maar het creatieve brein dat Kurt was vervangen? Neen, dat wordt een helse opdracht. Je moet weten dat Kurt, die ook plastische kunsten had gestudeerd, bijvoorbeeld ook telkens onze affiches ontwierp. Hij heeft voor de Coulisse in totaal ook 25 regies op zich genomen. Hij was onze creatieve duizendpoot.”

“En dan moet je weten dat hij ook buiten onze kring nog actief was. Hij regisseerde de voorbije jaren onder meer bij Pro Arte, Nut & Vermaak, in Ruiselede,…”, merkt Gunther op.

Regie van begrafenis

Ze wordt even stil wanneer ze eraan terugdenkt, maar hoe vreemd het ook mag klinken, toch houdt Evelyne een warm gevoel over aan Kurts uitvaartplechtigheid. “Ik heb nooit zo’n begrafenis meegemaakt. Er werd vanzelfsprekend gehuild, maar ook gelachen.”

“Ik was tot het laatste moment bij Kurt en hij had mij op het einde verzekerd: ik zal het eerste en het laatste woord hebben op mijn begrafenis”, krijgt Gunther het even moeilijk. “En voorwaar, Kurt heeft zijn eigen begrafenis uiteindelijk tot in de puntjes… geregisseerd. Hij heeft de laatste maanden voor zijn dood zelfs filmpjes gemaakt, die tijdens de dienst afgespeeld werden.”

“Je moet weten dat Kurt de laatste jaren bij een begrafenisondernemer werkte. Dat gaf hem, zo bekende hij ooit, een grote voldoening. ‘Je helpt mensen bij het verwerken van hun verdriet’, gaf hij ooit aan. Wie de begrafenis van oud-Vlaams volksvertegenwoordiger en ereschepen Jacky Maes bijwoonde, zal kunnen getuigen dat het een intens, wondermooi afscheid was. De hele regie ervan was in handen van, juist ja, Kurt. Kurt was een groot mens, een sterke persoonlijkheid en weet je, ik heb intussen twintig regisseurs versleten als acteur, maar nooit een betere gehad dan Kurt. Echt waar…”

Goed doel

De nieuwe productie van De Coulisse zal uiteraard een beetje in het teken van het afscheid van Kurt Meesschaert staan. “Jaarlijks schenken we een deel van onze opbrengsten aan een goed doel. Dit jaar gaat die naar de Stop Darmkankeractie (de ziekte waaraan Kurt overleed, mm). Onze toeschouwers zullen ook hun steentje kunnen bijdragen”, legt Evelyne uit.

“In de foyer zal ook een grote foto van Kurt staan en een exemplaar zal ook in de coulissen staan. Dat hadden we Kurt beloofd. ‘Zet een foto achter het toneel als ik er niet meer ben’, had Kurt ons met een kwinkslag gevraagd. Dat doen we vanaf nu dus tijdens elke nieuwe productie. Als laatste eerbetoon…”

(MM)

De Coulisse speelt ‘Klop…geest’

Deze week staat De Coulisse weer op de planken van MEC Staf Versluys. In de komische thriller ‘Klop…geest’ van Karel Eens maken we kennis met de Chinese butler Mi Hung, de huishoudster Virginia, de verpleegster Suzy, de stokoude nanny Julia en de goedlachse kokkin Marie. Ze vormen het personeel van de Schotse archeoloog Sir Arthus Mac Kellogh. Samen met zijn neef Gregory en diens verloofde Fran zijn ze met z’n allen op zoek naar het testament van de doodzieke Mac Kellogh.

Wie zal het pleit winnen? De egoïsten, de goedzakken of zij die willen samenwerken? Als het personeel de geheime gangen van het oud Schotse herenhuis ontdekt, laat de ‘Geest van de grootvader’ zich gelden…

‘Klop…geest’ wordt gespeeld door Geert Loncke, Guy Van Daele, Katrien Ollieuz, Marianne De Paepe, Erik Vanraepenbusch, Mireille Van der Elst, Luc Spriet, Karen Vyane en Gunther Vanmassenhove. De regie is in handen van Elise De Gend, Nicole Laureins verzorgt de tekstondersteuning.

De Coulisse brengt de komische thriller naar het MEC nog op vrijdag 23 november (20 uur), zaterdag 24 november (20 uur) en zondag 25 november (19 uur). Reserveren kan op de Coulissefoon 0472 884 553 (geen sms, geen voicemail). Ook aan de balie van het MEC kunnen plaatsen worden gereserveerd. Meer info vind je op www.stafversluys-centrum.be en www.coulissebredene.be.