Toneelgroep Kiektekè uit Middelkerke gaat terug in de tijd

Toneelgroep Kiektekè pakt uit met een nieuwe voorstelling. © LC
Redactie KW

Traditiegetrouw pikken veel Middelkerkenaren in januari een voorstelling van toneelgroep Kiektekè mee. In het verleden werden stukken als ‘Toetswiet’ enthousiast onthaald door het publiek. Daarom stoomt de groep zich opnieuw klaar om het beste van zichzelf te geven, zowel op als naast het podium.

Het succes van een toneelvereniging is immers het resultaat van een fijne samenwerking tussen het bestuur, de leesgroep, de acteurs en actrices, het ontwerpen van het decor, alsook de grime, het uitkiezen van passende kledij, rekwisieten, het onthaal, het promotieteam, en de gezellige bar … Samen zijn ze onmisbaar.

Steun voor Matthis

Er hebben 38 acteurs, 10 figuranten en 14 danseressen samengewerkt aan de productie. Er werd ook gezorgd voor een straaltje muziek door de live band Cover uit Oostende, die ook al 14 producties meedraait. “De toneelvereniging kan ook rekenen op heel wat vrijwilligers waar we erg dankbaar voor zijn”, licht Bart Vermeulen toe. “De vestiaire, die trouwens om veiligheidsreden verplicht is, wordt deze keer bemand ten voordele van Matthis Moerkerke die lijdt aan een stofwisselingsziekte. De papa en mama van Matthis, zijn erg blij dat ze dit mogen doen. Want hierdoor kunnen er wat centjes ingezameld worden voor hun zoon.”

Voor hun 15de productie koos de vereniging Ne leeuw zonder tanden van Romain Deconinck in een regie van Philippe De Clercq. Je kan het stuk het best omschrijven als een spannend maar komisch politieverhaal. “Het verhaal situeert zich in het begin van de jaren tachtig. Het spreekt voor zich dat de cast zich even moest inwerken om terug in Belgische frank te spreken in plaats van euro en dat tal van kledingstijlen de revue passeerden voor de goede werd gevonden. Voor sommigen was het ook wenkbrauwen fronsen als blijkt dat vroeger ook het beroep werd vermeld op de identiteitskaart, toen nog een dubbelgevouwen papiertje. Tijden veranderen, de geschiedenis herhaalt zich. Zo hebben Peter Dewulf en Philippe De Clercq, toen nog piepjong, het stuk ooit al eens gespeeld. “Maar wie denkt dat copy-paste van toepassing zou zijn, kent Kiektekè uiteraard nog niet”, glundert Bart Bouton, voorzitter van Kiektekè. “We kijken er al enorm naar uit de eerste voorstellingen te kunnen geven.”

Je kan het stuk omschrijven als een spannend, komisch politieverhaal

Eén van de hoofdpersonages heet Kamiel Sprotaert, een gedegen maar in het politievak vergrijsde hulpinspecteur. Samen met zijn directe overste, inspecteur Max Bruynooghe, onderzoeken ze de verdwijning van Adrienne, de schoondochter van hun grote adjudant-hoofd chef. Een hele resem verdachten passeert de revue, maar als Adrienne dan nog eens teruggevonden wordt, vermoord zo blijkt, gaan de poppen definitief aan het dansen. Tijdens het stuk word je ondergedompeld in de sfeer van de jaren tachtig. En waan je jezelf een beetje inspecteur, door de verschillende hints die aldoor op een al dan niet subtiele manier worden gebracht. Verder laat je je tijdens de opvoering meevoeren in een spel van financieel gesjoemel, vriendjespolitiek en doofpotoperaties.

Niet aarzelen

Voorzitter Bart Bouton had ook nog een woordje voor alle medewerkers: “De niet aflatende inspanningen van mijn bestuur om dit allemaal te kunnen verwezenlijken, is onbeschrijfelijk. Hiervoor wil ik hen als voorzitter bedanken. Hopelijk kunnen we met deze bende nog jaren verder om de Middelkerkenaar elk jaar opnieuw een fijne avond te bezorgen. Wie er bij wil zijn, moet zich reppen, want heel wat voorstellingen zijn al uitverkocht.”

(RDB)

De data van de opvoeringen zijn 25, 26 en 27 januari en 1, 2, 3, 8 en 9 februari in CC De Branding. Kaarten zijn te verkrijgen via de cultuurdienst. Info: www.cultuurstek.be.