Toneelgroep Cenakel uit Oostende serveert ‘Ballekes in tomatensaus’

De cast van 'Ballekes in tomatensaus', tijdens een repetitiepauze: onder, v.l.n.r. Ann Denhert, Frederik Ameloot en Johan Ameloot, boven regisseur Hilde Veulemans, Dany Lowyck, Maya Vandierendonck, Johnny Jonckheere, Veerle Devoldere en Kathy Allary. (Foto Rio)
Redactie KW

De leden van Toneelgezelschap Cenakel gaan graag eens samen tafelen, maar nu willen ze ook hun fans laten meeproeven. Op het menu staan er ‘ballekes in tomatensaus’. Deze worden geserveerd op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 maart.

In deze onvervalste komedie laat auteur José Ruysevelts op humoristische manier enkele kleine kantjes van de mensheid zien. Iedereen zal zitten lachen, maar velen zullen in de personages en de dialogen heel wat uit hun persoonlijke leefwereld herkennen. Kathy Allary, Frederik Ameloot, Johan Ameloot, Ann Denhert, Veerle Devoldere, Johnny Jonckheere, Dany Lowyck en Maya Vandierendonck vormen de cast.

Ann Denhert (59) is nieuw bij de groep. “Een tijdje geleden belde Frederik mij op om te vragen of ik wilde inspringen voor een actrice, die noodgedwongen moest afhaken. Hij kende mij via mijn dochter en wist dat ik al een aantal keren had meegespeeld met Pro Arte uit Middelkerke. Omdat ze daar nog aan het zoeken waren naar een stuk en er dus ook nog geen rolverdeling was, ben ik op het verzoek van Cenakel ingegaan”, vertelt Ann.

Een dubbelrol

Ze benadrukt meteen dat ze Pro Arte zeker trouw blijft, maar dat het wel tof is om eens met een andere toneelkring mee te spelen. “Een andere omgeving, andere mensen, andere aanpak,… ja, het is verrijkend. Het is voor het eerst ook dat ik in een echt blijspel terecht kom en zo’n humoristisch personage wou ik graag eens vertolken.”

Wat deze ervaring nog boeiender maakt is het feit dat ik een dubbelrol heb. De aanpassing bij Cenakel verliep vlot en iedereen liet mij aanvoelen dat men mij dankbaar was voor de bereidwilligheid waarmee ik ingesprongen was voor de actrice die verstek moest geven. Ik kijk al uit naar de première!”, besluit An Denhert.

Verrassende wending

Zij kruipt in de huid van tante Marie en van haar tweelingzus Mariette. Marie wordt 75 en haar nicht Yvonne, die op dezelfde dag verjaart, mag vijftig kaarsjes uitblazen. Deze memorabele verjaardagen moeten beslist uitbundig gevierd en daartoe nodigt Yvonne haar tante uit op een groot feest. Ze ziet zo haar kans schoon om op een goed blaadje te komen bij tante Marie die weduwe is, welgesteld en kinderloos… Haar niet zo koosjere bijbedoelingen houdt ze uiteraard angstvallig geheim voor haar man Marcel, zijn inwonende zwakbegaafde broer en haar naar huis teruggekeerde dochter, die een kind heeft met een zekere Kevin…

Bovendien aast de pastoor eveneens op het geld van Marie. Plots slaat echter het noodlot toe. Mariette, de tweelingzus van Marie, daagt onverwacht op en dat zorgt voor een wending die niemand voorzien had.

De voorstellingen van ‘Ballekes in tomatensaus’ vinden plaats in de toneelzaal van het Sint-Andreasinstituut (Steensedijk 151) op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart om 20.15u en op zondag 25 maart om 15.15u. In voorverkoop kost een toegangskaart 9 euro, aan de deur betaal je 10 euro. Via de nummers 059 50 48 91 en 0475 68 19 50 kan je plaatsen reserveren, of via mail naar annievanhooren@skynet.be. (Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier