Tinus Vermeersch exposeert in De Directeurswoning

De in Rumbeke wonende Tinus exposeert tot in januari in De Directeurswoning. (Foto Jos)
Redactie KW

De Directeurswoning in de Hendrik Consciencestraat vormt tot 7 januari het decor voor een tentoonstelling met tekeningen, schilderijen en sculpturen van de in Rumbeke wonende Tinus Vermeersch. “Blij dat ik eens groots mag uitpakken!”

Tinus Vermeersch (41) is Kortrijkzaan maar woont en werkt al jaren in Rumbeke. De van oorsprong pure kunstschilder is geen veelschilder. In zijn atelier en tijdens de vele cursussen die hij geeft onderzoekt hij nieuwe technieken en onderwerpen. Al is nieuw bij Vermeersch relatief. Heel wat van zijn schilderijen en tekeningen lijken oud. Ze doen ons denken aan volksprentjes uit de zestiende of zeventiende eeuw.

Tinus Vermeersch probeert ook graag diverse technieken uit. Zo houdt hij ervan om zijn eigen verven te maken. Met die temperaverf kleurt hij zijn meest mysterieuze landschappen in. Soms verkrijgt hij met de fors gekleurde olieverf net het tegenovergestelde.

TROMPE-L’OEIL

“De laatste jaren heb ik mij iets eer dan voorheen toegelegd op sculptuur”, vertelt Tinus naar aanleiding van zijn expo in De Directeurswoning. “Thematisch sluiten mijn beelden wel aan bij mijn schilderijen. Op de tentoonstelling zijn er naast twee wandsculpturen ook een gouden tors en een bronzen kop te zien. Ze zijn, net als de schilderijen en de tekeningen op de expo, vrij nieuw. Het is dus zeker geen overzichtstentoonstelling.”

“Ook De Directeurswoning zelf heeft me geïnspireerd. Ik heb de meest monumentale schouw ingepakt en er een soort trompe-l’oeil op geschilderd. In de kelder is er een ingreep te zien met zelfgemaakte tegels, mijn interpretatie van de zogenaamde Delftse tegels.”

THUISGEVOEL

“Het huis sprak me meteen aan en door het feit dat het in mijn thuisstad gelegen is, gaf het mij ook meteen een thuisgevoel. Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Ze biedt mij de kans om een vrij groot aantal werken samen te tonen. Het geeft een completer beeld van wat ik doe maar het legt ook de onderlinge verbanden tussen alles bloot. Het staat me meteen toe eens een groter verhaal te creëren waarbij ik ieder verdiep van De Directeurswoning een eigenheid kon geven.”

“Een verhaal met meer dan één hoofdstuk dus. Een verhaal dat de kijker trouwens geheel zelf mag invullen”, besluit Tinus Vermeersch.

De tentoonstelling loopt nog tot 7 januari van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur in De Directeurswoning in de Hendrik Consciencestraat 10 in Roeselare. Op donderdag 14 december is er om 19.30 uur een lezing door Tinus Vermeersch in de SASK met aansluitend een rondleiding door de expositie. Deze activiteit is gratis maar inschrijven via www.dedirecteurswoning.be is nodig.

Alle info: www.dedirecteurswoning.be

(BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier