Tineke van Heule krijgt gezelschap van vier Scribbels

Carlos Caluwier bij zijn Scribbels. Binnenkort zullen ze Heuleplaats sieren. © CHH
Redactie KW

Het centrum van Heule is binnenkort in een klap vier kunstwerken rijker. Zwevegemnaar Carlos Caluwier mag Heuleplaats voorzien van vier eigen creaties. Volksfiguur Gilbert Dekyvere, alias Skribbel, fungeerde als inspiratiebron voor de beeldjes.

“Mijn vier figuren symboliseren voor mij de Heulenaars. De 4 ‘Scribbels’ – Hoedje af (welkom in Heule), de Vastberadenheid, de Feestvierder en de Curieuzeneuze – staan symbool voor de inwoners en hun karakter. Trouwens, vanaf nu schrijft men ‘scribbel’ dus echt wel met een C”, knipoogt Carlos.

“Ik maak beeldend werk, gestileerd, abstract met weinig detail maar met maximum uitstraling. Ideeën vind ik in beelden uit de omgeving en uit de media. Het wachten op de treinen van de NMBS bijvoorbeeld. De poses van de misnoegde wachtende treinreizigers is een belangrijke basis voor mijn kunstwerken”, zegt de kunstenaar.

Carlos Caluwier is al van in zijn jeugd bezig met kunst. Hij leerde eerst basistekenen in de academie van Stasegem en Harelbeke. Daarna trok hij naar Menen en volgde tekenen met als keuzevak beeldhouwen. Hij volgde ook les bouwkundig tekenen aan de academie van Kortrijk. Carlos gaf 37 jaar les bouwkunde in het VTI Kortrijk. Ondertussen geeft hij al 15 jaar les monumentale kunsten aan de academie van Zwevegem.

De vier Scribbels zijn weldra op Heuleplaats te bewonderen. Het eerste opzet van het initiatef – Heule nog meer kunst te bieden -lijkt alvast geslaagd. Eervolle vermeldingen gaan naar Mie Bogaerts uit Heule en Georges Schelstraete uit Oostrozebeke. (CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier