Tiende editie van cultuurevent Orfeo met hoboïst Bram Nolf uit Ruiselede snel uitverkocht

(foto Paul De Cloedt)
Redactie KW

In het auditorium van Piano’s Maene vindt op zaterdag 2 februari de volgende editie van Orfeo plaats. Het event is volledig uitverkocht. Onder de noemer ‘Van de schoonheid en de troost’ wordt gepeild of schoonheid, ook in de kunst, de mensen beter maakt. Voor het deel ‘Woord’ zorgt de Leuvense psychiater Dirk De Wachter. Het muzikale luik is voor pianist Daan Vandewalle en hoboïst en Ruiseledenaar Bram Nolf.

Het is geen sinecure om musicus Bram Nolf te strikken voor een babbel. “Morgen in Torhout, maandag les in Mons, en diezelfde avond jurylid in Roeselare. De dag erna twee repetities in Brussel”, luidt de reactie van muzikaal fenomeen en globetrotter Bram Nolf uit de Parkstraat, in de schaduw van Poeke-park. En dan nog: nog eens de afspraak verdagen. Bram moet een zieke muzikant vervangen in De Munt in Brussel. De grote cultuurhuizen zijn als het ware zijn broekzak.

Annelies Van Tomme van de cultuurdienst: “In het verleden stond de programmatie in functie van ofwel een bestaand concept of van het engagement van één artiest die dan het plaatje vervolledigt. Voor deze editie werden we aangesproken door muzikant Bram Nolf, wiens vrouw lid is van ons bestuur.”

Internationale concerten

De hobospeler en althoboïst studeerde aan de conservatoria van Gent, Parijs en Rotterdam. Tijdens die opleiding was hij een veel gevraagd muzikant in diverse internationale jeugdorkesten. Sinds begin deze eeuw is hij vast lid van het Nationaal Orkest van België. Daarvoor was hij al prominent actief bij diverse ensembles als I Fiamminghi, het Nederlands Balletorkest en het Symfonie Orkest van Vlaanderen. Sinds vorig jaar is hij ook docent aan de Ecole Superieure des Arts van Bergen (Mons). Zo nam hij deel aan hoogstaande concerten, zoals dat in Nederland voor de vorstenparen van België en Nederland. Ook speelde hij op het afscheidsconcert voor Manuel Barroso, de gewezen voorzitter van de Europese Commissie, op het concert voor Ban Ki-Moon van de VN en op concerten in Jakarta voor economische missies.

De programmatie is complementair en uniek: lezing en concert

De sympathieke man is ondanks die elitaire events en milieus niet te beroerd om actief deel te nemen aan het buurtfeest op zijn adres, de Parkstraat. “Een minzame en sympathieke buur“, zeggen de medebewoners daar nabij de statige bomen van het kasteeldorp Poeke. Hij werd overladen met prijzen en was de bezieler en stuwende kracht achter heel wat projecten. Het Franse atelier Marigaux, dat befaamd is voor de bouw van hobo’s, liet een poster maken waarop de foto van Bram prijkt.

Hij won de ‘Gouden Feniks 2016′ in het Houtland voor zijn ’eminente staat van verdienste in de hoogste kringen van de klassieke muziekwereld, en als excellent solist en competente docent’. Hij is het artistiek brein achter grootse projecten als ‘De Toverfluit in een Notendop’, de muzikale omkadering bij poëzie van Herman De Coninck zaliger, het project de Beasty Boys met bioloog Dirk Draulans en zoveel meer.

Meer voorstellingen

Bram Nolf: “Deze voorstelling in dat format is de première. Er volgen zeker nog voorstellingen in diverse culturele centra in Vlaanderen. De programmatie is complementair en uniek: lezing en concert. Ik was bij de vorige editie van Orfeo een aandachtig toehoorder en was me ervan bewust dat het programmeren niet evident is. Ik kreeg de kans een project te bedenken en uit te werken. Mijn prioriteit ging uit naar een passende, complementaire formule met twee componenten: muziek en woord. De ondertitel van deze editie luidt dan ook ietwat mysterieus ‘Van de Schoonheid en de Troost’ of de cruciale vraag of schoonheid en specifiek de kunst van ons betere mensen maakt. De lezing door Dirk De Wachter wordt de kers op de taart”, zegt de minzame maar uiterst drukbezette musicus.

(Roland Van De Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier