Tieltse Lara Cannaert moet Koningin Elisabethwedstrijd hip maken

Lara Cannaert is passioneel met muziek bezig. © Foto Christophe Cannaert
Dries Bernaert

De negende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang gaat van start op dinsdag 1 mei. Op zaterdag 12 mei weten we wie de opvolger wordt van Hwang Su-mi, de Zuid-Koreaanse winnares in 2014. ‘DeZes|LesSix’, een jongerenpanel van zes door zang gepassioneerde studenten, volgt de hele wedstrijd van nabij en deelt zijn mening op sociale media en in de programma’s op radio en tv. De Tieltse Lara Cannaert hoort bij die zes.

Lara (18) is de dochter van Christophe Cannaert, die in Gent woont, en Ibis Deblaere, woonachtig in Brugge. Ze heeft nog een broer Ethan (16). “Ik ben afkomstig van Tielt en volgde er wetenschappen-wiskunde aan De Bron”, stelt ze zichzelf verder voor. “Momenteel volg ik aan Luca School of Arts, campus Lemmens Leuven, de richting zang bij Catherine Vandevelde. Ik zit in mijn eerste bachelor van die vijf jaar durende studies.”

Vioollessen

Al van jongs af raakte de mezzo-sopraan in de ban van muziek. “Op mijn zesde begon ik aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord vioollessen te volgen onder leiding van Sofie Moors”, vertelt ze. “Toen ik op de muziekschool rondwandelde, zag ik andere leerlingen vaak zingen. Op mijn zevende zette ik zelf de stap naar het koor Bonzaï, eveneens onder leiding van Catherine Vandevelde. Mijn zanglessen bij haar begonnen met een kwartiertje per week en stelselmatig breidde dat uit. Ik nam er muziekvakken bij en van 2013 tot 2016 volgde ik ook pianolessen. Op mijn twaalfde stapte ik dan over naar koor Banzaï, voor de oudere leerlingen. Momenteel volg ik trouwens nog altijd elke zaterdagvoormiddag lessen viool en lyrische kunst in Tielt.”

“Het is mijn toekomstdroom om mee te draaien in het operacircuit”

Ze stond ondertussen al vaak op het podium. “Bij het Koninklijk Koor en Orkest Zanglust uit Tielt speelde ik onder leiding van Bart Snauwaert eerste viool en er staan al heel wat opera’s en concerten op mijn cv zoals De Toverfluit (Artbij), The Sound Of Music (met Mathea en een keer met de Tieltse Operette) en Tempus Fugit en De Witte Slang (beiden Academie Tielt). Vooral opera’s hebben voor mij iets magisch, iets onbereikbaars zelfs. Het is mijn toekomstdroom om mee te draaien in het operacircuit. Ik sta het liefst op de planken en word gelukkig als ik zing. Ik ben dan ook heel blij met mijn studiekeuze. Catherine Vandevelde kent mij door en door en weet hoe ze mij bijvoorbeeld nieuwe technieken moet aanleren.”

Met collega’s in bikini

Het jongerenpanel van de Koningin Elisabethwedstrijd moet een opstapje naar een mooie carrière worden. “Het begon met een presentatievideo die ik samen met mijn kotgenoten maakte. Na een lang telefonisch kennismakingsgesprek kreeg ik voor de paasvakantie van de VRT te horen dat ik geselecteerd was. Een reclamefilmpje, dat recent online kwam, was onze eerste opdracht. Het was nogal speciaal om meteen met mijn collega’s in bikini onder de douche te staan. Nu is het de bedoeling dat we de wedstrijd van dichtbij volgen, interviews afnemen met kandidaten en een soort externe jury vormen die uiteraard niet meetelt in de beoordeling. De organisatoren willen de Koningin Elisabethwedstrijd gewoon wat toegankelijker maken voor jongeren door onder meer in te zetten op sociale media”, rondt Lara Cannaert af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier