Tielt brengt hulde aan Herman Verschelden

Redactie KW

In Theater Malpertuis werd zaterd met een druk bijgewoonde herdenkingsavond een passende hommage gebracht aan Herman Verschelden, een veelzijdige man die bij veel Tieltenaren vooral bekend was als de stichter van Theater Malpertuis.

Herman Verschelden overleed op 21 september 2017 en kreeg zoals hij zelf verkozen had een bescheiden afscheid. Een afscheid dat hij trouwens in grote mate zelf geregisseerd had en in intieme kring plaats vond in zijn Malpertuis. Ergens bleef echter de behoefte naar een publiek eerbetoon bij veel mensen aanwezig, iets wat ook persoonlijke vriend Wim Vanserveren niet ontgaan was.

Samen met Maarten Verschelden zocht hij naar een hommage die op een gepaste manier mocht emotioneren zonder daarbij triest te zijn. De hommage, die de titel kreeg De roeping van de vrijheid. Een hommage aan Herman Verschelden is geïnspireerd door de solo ‘De roeping van de mens’, waarvan Herman 77 voorstellingen speelde tussen 1987 tot 1989. Daarmee werd gekozen voor een zinnige invulling. Via een vijftal luiken werd teruggekeken op het volledige leven van Herman, waarbij uitgebreid aandacht was voor zijn jeugdjaren, zijn carrière als docent, pedagoog en mentor, maar natuurlijk ook met voldoende aandacht voor het theater en zijn veelzijdigheid als cultuurmens.

Ook al was Herman een man die dergelijke spotlights zelf niet zou opzoeken, hij verdiende een dergelijke hommage. Het was een eenmalig gebeuren, dat effectief tegemoet kwam aan een bestaande behoefte. De 140 beschikbare plaatsjes waren dan ook in een mum van tijd weg.

(WM – foto WM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier