The RG’s met tweede plaat: “Het geld van optredens vliegt in een potje voor ons album”

Wouter Vandaele, Jens Vanhee en Stijn Decoene van The RG's. © Francis Riethaeve
Redactie KW

Wouter Vandaele uit Heule, Stijn Decoene uit Geluwe en Jens Vanhee uit Tielt vormen niet alleen een hechte vriendengroep, ze maken ook geregeld concertzalen onveilig met hun band The RG’s. Hun nieuwe album The Cricket Sound ligt sinds deze week zelfs in de rekken in het Verenigd Koninkrijk. Bij ons is het al sinds mei te koop.

The Cricket Sound is het tweede album van de band. Leadzanger en gitarist Wouter ziet een droom in vervulling gaan. “Maar wel héél langzaam”, grapt hij. “Ons eerste album hebben we niet echt een naam gegeven. We hebben heel lang de tijd genomen om onze eigen sound te vinden. En dat is dan ook echt uniek, je kan het niet echt met iets anders vergelijken”, vertelt Wouter.

De nummers op het album zijn stevig, maar ook melodieus. Veel van de teksten gaan over maatschappelijke problemen en angst. Het geheel voelt nogal duister aan. Al zitten er ook grappige, ludieke nummers tussen. Zoals ‘Smack Your Neighbour’. “Dat gaat over mezelf en de keer dat ik tegen de auto van mijn buurman ben gereden“, lacht Wouter. “En die man stond er gewoon op te kijken, ik schaamde mij dood. Maar het zorgde wel voor een leuk nummer.”

Afterparty

Het is vooral Wouter die de teksten schrijft. “Stijn en Jens zijn niet de grootste schrijvers”, lacht hij. “We schrijven onze muziek meestal in ons repetitiekot in de Porseleinhallen in Wevelgem. Onze basgitarist Jens begint gewoonlijk met een stevige baslijn, ik kom daar dan bij met mijn gitaar en dan komt Stijn met de drums. De teksten schrijf ik daarna thuis.”

De mannen hebben het niet makkelijk als beginnende band. “We hebben ondertussen al allemaal kindjes. Een afterparty na een optreden zit er dus niet altijd meer in. We doen alles ook heel bewust zelf. Het geld dat we verdienen met optreden, sparen we om ons album te kunnen uitbrengen. Het is echt ploeteren, maar we doen het graag.”

Langzaam groeien

Te snel te groot worden, vindt Wouter ook niet goed. “Soms zitten wij vier uur in de auto naar Hasselt om daar een uur te spelen en dan weer terug te rijden. Terwijl we de dag erna allemaal moeten werken, hé. Maar zo hoort dat. Het is beter om als band langzaam groot te worden.” Dat wil niet zeggen dat er geen ambitie is. “Binnen een paar jaar zou ik ons graag wekelijks zien optreden”, droomt Wouter luidop.

Voor hun laatste album kregen ze wat hulp uit onverwachte hoek. Producer van dienst was Brent Vanneste leadzanger van de bekende postrock- en noiseband Steak Number Eight uit het Wevelgem. “De samenwerking was echt super”, zegt Wouter. “We hebben enorm veel bijgeleerd over de opbouw van een nummer en veel kunnen discussiëren over hoe je goede muziek maakt. We zouden natuurlijk dolgraag eens in het voorprogramma staan van Steak Number Eight, maar dat heb ik niet gevraagd. We wilden ons niet opdringen.”

Wie de jongens aan het werk wil zien kan op 15 augustus langsgaan in Jeugdhuis De Bierpompe in Wervik. Hun muziek is te beluisteren op Spotify en te koop via hun website thergs.be of tijdens hun optredens. Het nieuwe album kan je ook vinden in muziekwinkel Kortom in Kortrijk. (Annelies Nollet)