Taxidermie als start voor expo in Roeselaarse Galerie Blomme

Een expo in Galerie Blomme met taxidermie als vertrekpunt. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

‘Opgezette Tijden’ heet de expositie met werk uit diverse ateliers van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK). “Uitgangspunt was taxidermie, het opzetten van dieren”, legt leraar Herbert Vandendriessche uit. Nog dit weekend te zien in Galerie Blomme.

“Het opzetten van dieren, taxidermie, als poging om het vergankelijke te conserveren. Het levensecht bewaren van iets dat in wezen van voorbijgaande aard is. Dat was de basis waarmee onze cursisten aan de slag gingen.”

“De leerlingen komen uit diverse SASK-ateliers als schilderkunst, tekenkunst, juweelkunst, animatiekunsten en monumentale kunsten. Het uitgangspunt taxidermie mocht ruim worden geïnterpreteerd. Het kon gaan over het vasthouden van een gevoel, een gedachte, een droom of men kon associaties maken met archivering, ontleden en opslaan.”

FOUTE COMBINATIES

“Zoals in musea waar je voorhistorische opgezette dieren kunt zien waaraan iets ontbreekt, zo vroegen we onze leerlingen om een werk te maken waar iets aan te kort is, waar stukken van gereconstrueerd zijn of fout zijn gecombineerd.”

“Uit mijn klas, monumentale, is er bijvoorbeeld Ivo, die zijn handen en motieven in klei drukte en ze afgoot in epoxy. Een beetje als een moderne grottekenaar. Zelf noemt hij het het facebook van de prehistorie.

“Bij een andere leerling, Karel, is alles eeuwig veranderlijk. Een kegel, een bol en een kubus worden geraspt tot poeder en komen terug als de kegel van een zandloper. Linda gebruikt in haar sculpturen van planten en bloemen het plantenmateriaal zelf en legt zo niet alleen de vorm maar ook het dna-materiaal vast voor later.

TAXIDERMIE

“Fabienne zandstraalde een beeld van haar moeder in het raam van een auto waarmee ze wil zeggen dat we allemaal passanten zijn. Geneviève heeft de handen van haar moeder, zichzelf en van haar dochter afgegoten en stelt ze in Galerie Blomme op alsof ze een draadspelletje spelen waarbij de dochter zachtjesaan de draad overneemt.”

“Dit zijn enkele voorbeelden hoe het thema Opgezette Tijden door leerlingen van de monumentale kunsten is uitgewerkt maar kunstliefhebbers moeten zeker eens binnenspringen in Galerie Blomme om te zien hoe de andere ateliers ditzelfde onderwerp, met taxidermie als vertrekpunt, hebben aangepakt”, besluit Herbert Vandendriessche.

De tentoonstelling Opgezette Tijden met als ondertitel Over Behouden loopt nog zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur in Galerie Blomme in de Ooststraat 84 in Roeselare. Gratis inkom. (Bart Crabbe)

Meer info op www.saskroeselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier