Tars Vanhaecke uit Wingene neemt deel aan The Voice van Vlaanderen

Tars Vanhaecke begon een zestal jaar geleden eigen nummers te schrijven. © VTM
Dries Bernaert

Op vrijdag 8 februari start het zesde seizoen van The Voice van Vlaanderen bij VTM. In de eerste ‘blind audition’ is onder meer Tars Vanhaecke (28) te zien. Hij groeide op in Oedelem en woont nu in Wingene. Opvallend is dat Tars zichzelf niet inschreef voor het populaire televisieprogramma.

“Ik schreef mij niet in, maar de programmamakers contacteerden mij zelf om deel te nemen aan The Voice”, verrast Tars. “Ik vermoed dat ze wel vaker rondsnuffelen op sites zoals vi.be en op dat muziekplatform ben ik nogal actief. Ze zagen in mij wellicht een kanshebber en stuurden een mailtje met de vraag of ik niet wilde deelnemen. Ik volgde al elk seizoen van The Voice en vroeg mij telkens af hoe ik zou reageren op het podium. Zouden ze voor mij draaien? Ik durfde nooit de stap te zetten, maar het mailtje was een duwtje in de rug.”

Tars trok met zijn gitaar naar de Medialaan. “Ik stootte door naar de volgende ronde en eigenlijk dacht ik toen al in de ‘blind auditions’ te zitten. Het bleek echter om een tweede auditie te gaan. Gelukkig liep die ook goed af, waardoor ik dus vrijdag op tv te zien zal zijn. Hoe dat afloopt, kan ik nog niet verklappen.”

Basketbal

Tars speelt basketbal bij derdeprovincialer Oedelem en werkt in de gesloten gemeenschapsinstelling De Zande in Wingene. “Normaal mogen daar geen cameraploegen binnen, maar voor The Voice kwamen ze toch filmen. Als opvoeder werk ik met jongens tussen de 13 en 18 jaar, die door een jeugdrechter geplaatst worden. Ze waren allen heel enthousiast om in het verhaal van The Voice mee te stappen.”

Als ik kleine cultuurcentra kan doen vollopen en als mensen willen betalen voor mijn optredens zal ik al lang tevreden zijn

Pas op zijn 16de leerde Tars gitaarspelen. “Ik ben een autodidact en begon covers te spelen”, legt hij uit. “Na een tijdje begon ik ook te zingen. Ik kreeg positieve commentaren en begon een zestal jaar geleden eigen nummers te schrijven. Dat lukte echter allemaal beter bij mijn broer Arne, die nu een echte inspiratiebron is voor mij. Uiteindelijk vond ik ook mijn weg. Via optredens in onder meer café De Loge in Gent bouwde ik een netwerk op. Jammer genoeg heb ik te weinig tijd om vaak met mijn muziek bezig te zijn door de combinatie met mijn werk, het basketbal en mijn vriendin.”

Maaike Ouboter

Samen met Nicolas Vlaeminck (24) uit Zwevezele, die Westtalent 2016 won, wil Tars nu nieuwe muziek maken in een studio. “Na wat podiumervaring op de buskerstage van Vama Vêche, buskerstage van Leffingeleuren, buskerstage van Dranouter en het voorprogramma van Maaike Ouboter in de Arenbergschouwburg in Antwerpen wil ik graag een stap verder gaan en mij bezighouden met grotere optredens. Zoals ik al aan de najaarspresentatie 2015 van Medialaan mocht meewerken en op Q-Beach House 2016 mocht optreden. Het is mijn stoute droom om van mijn passie mijn beroep te maken, maar ik ben ook realistisch. Het hoeft geen Werchter of Pukkelpop te zijn. Als ik kleine cultuurcentra kan doen vollopen en als mensen willen betalen voor mijn optredens zal ik al lang tevreden zijn”, rondt Tars Vanhaecke af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier