‘Tante Lieve’ uit Kortrijk overleden

Lieve Simoens staat hier tweede van rechts naast de onlangs overleden tante Terry Van Ginderen. Van links af Paula Semer, tante Ria (Peetermans) en nonkel Bob Davidse. Van hen is enkel nu nog Paula Semer in leven. © VRT
Redactie KW

De VRT meldt het overlijden van Lieve Simoens, zus van Lutgart Simoens. Ze is donderdag laatst op 91-jarige leeftijd in haar woonplaats Tervuren overleden. In de beginjaren van de televisie was zij bekend als ‘Tante Lieve’. Net als haar bekende zus en radiocoryfee Lutgart was Lieve Simoens in Ieper geboren en groeide ze op in Kortrijk.

Lieve Simoens was de oudste van de zes kinderen van Odilon Simoens en Martha Vanden Bruel. Haar vader, boerenzoon uit het Oost-Vlaamse Strijpen, werd na WO I door het Ministerie van Landbouw aangesteld om in de Westhoek landbouwgrond en nieuw vee aan de boeren toe te wijzen. Hij ging in Ieper wonen waar hij ook directeur van de Boerenbond werd. In 1933 verhuisde hij met zijn vrouw naar Kortrijk, waar hij ook directeur van de Boerenbond werd. Hij was er onder meer ook voorzitter van het Davidsfonds. Moeder Simoens was actief bij CMBV en van 1947 tot 1952 gemeenteraadslid in Kortrijk, daarna tot haar dood in 1970 raadslid van het COO (OCMW).

Lieve was op 9 maart 1925 in Ieper geboren. Ze liep school in het lyceum O.L.Vrouw van Vlaanderen in Kortrijk. In 1948 haalde zij aan het Conservatorium in Kortrijk een eerste prijs dictie. Hetzelfde jaar begon zij bij Radio Kortrijk, waar ze een vrouwenuurtje presenteerde. Ze trouwde met Ward Boon, zoon van Jan Boon, die hoofdredacteur van De Standaard is geweest en nadien administrateur-generaal van de NIR (alter BRT en VRT). Zijn broer-priester Herman was destijds bekend als luchthavenaalmoezenier.

Toen Lieve met haar man in 1949 naar Congo trok, volgde wijlen Els Van Herzeele haar in Kortrijk op. In Congo werkte het echtpaar samen ook voor de Vlaamse radio. Ze keerden terug naar België en Lieve Simoens werd bekend als Tante Lieve naast nonkel Bob (Davidse) in het kinderprogramma ‘Kom toch eens kijken’. Van 1956 tot 1961 was ze dan de drijvende kracht achter ‘Klein Klein Kleutertje’. In het verlengde daarvan verschenen vier boeken onder de titel ‘Tante Lieve’s Vertelboek’ (en ook een grammofoonplaat). Ze werd opgevolgd door de eind januari overleden tante Terry Van Ginderen en ‘Tante Ria’. Zelf ging Lieve nadien bij de wetenschappelijke uitzendingen en de schooltelevisie werken. Ze schreef ook enkele jeugdboeken, geïnspireerd op haar verblijf in Congo.

Van de broers en zussen Simoens zijn Roeland en Jan overleden. Beatrijs en Koen wonen nog altijd in Kortrijk. Lutgart woont in Edegem: ze wordt 90 in mei.

Lieve Simoens, die in 2004 haar man verloor, was moeder van zes kinderen.

(NOM/foto VRT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier