Taal en Kunst pakt uit met primeur voor slechtzienden

Op vrijdag 16 maart speelt de Kortrijkse Toneelvereniging Taal en Kunst de première van 'De invité', een komedie van David Pharao. Op de foto zie je boven v.l.n.r.: Hugo Neirynck van Inter, Pol Vandermeersch, Els Polfliet, technicus Jacques Dhaene en regisseur Roger Bolders. Onder v.l.n.r.: Corinne Castaing, Jurgen Pollet en regieassistente Christine Bekaert. © TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 16 maart speelt de Kortrijkse Toneelvereniging Taal en Kunst de première van ‘De invité’, een komedie van David Pharao. Voor het eerst wordt een stuk van het gezelschap ondersteund door audiodescriptie, een primeur voor Zuid-West-Vlaanderen.

De Toneelvereniging Taal en Kunst is aan haar derde seizoensproductie van het 111de speeljaar toe. Het is de allereerste keer dat ze met audiodescriptie werken. Daarvoor staat Hugo Neirynck van Inter in.

“Audiodescriptie is een techniek die televisieprogramma’s, films, voorstellingen of evenementen toegankelijker maakt voor blinden en slechtzienden. Als verteller geven we vanuit de regiekamer via een oortje extra informatie over wat er te zien is, zodat ze ten volle kunnen genieten van de voorstelling”, duidt Hugo, die een opleiding kreeg in het beroepstheater.

“Voor het stuk begint stellen de acteurs zich voor en ik beschrijf hen: welke kleren ze dragen, hoe ze er uitzien, welke haarkleur ze hebben, hoe groot ze zijn en verdere fysieke kenmerken. Ik beschrijf ook het decor, de meubels, de stoffering, de details. Zo kunnen de blinden en slechtzienden er zich een idee van vormen.”

“Als verteller geven we extra informatie via een oortje” – Hugo Neirynck

Het stuk gaat over de 50-jarige werkloze Dirk Destoop die het financieel moeilijk heeft. Als solliciteren uiteindelijk toch lijkt te lukken, beslist hij zijn mogelijks toekomstige werkgever uit te nodigen voor een etentje. Zijn probleem is echter dat hij niet vertrouwd is met de moderne methode van aanwerven. Zijn vrouw ziet de rol van gastvrouw ook niet zitten. Gelukkig is er Alex, de betweterige buurman en zelfverklaard communicatiespecialist, die naar best vermogen zal helpen. Met alle gevolgen van dien.

Intensief werk

“Tijdens de stille passages vertel ik hoe het verloop op scène in zijn werk gaat: van waar Dirk opkomt, wie nog op het podium staat of zit, langs waar Alex weggaat, hun bewegingen, welk voorwerp de vrouw des huizes vast neemt, enzovoort”, vertelt Hugo verder.

Intensief werk? “Het is vooral bijzonder geconcentreerd bezig zijn en het scenario en het stuk door en door kennen. Ik bereid me graag voor met een filmopname van een repetitie of een digitale versie van het stuk. Je moet ook kunnen anticiperen op onvoorziene omstandigheden.”

“Grote beroepsgezelschappen doen dit in Brussel of Antwerpen al regelmatiger. Brugge was de eerste stad om het in het amateurtheater te gebruiken. Voor Kortrijk is dit nieuw.”

“Naar verluidt lopen de boekingen voor audiodescriptie goed. Aangezien dit initiatief tot ondersteuning heel wat interesse opwekt hoopt de SAPH (de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap, red.) in de toekomst nog dergelijke initiatieven mee te kunnen ondersteunen”, zegt Marc Detremmerie van de SAPH, de organisatie die mee de insteek gaf. “De installatie en het toebehoren is echter niet bepaald goedkoop. Wijzelf doen dit vrijwillig”, zegt Hugo. De rollen van ‘De Invité’ zijn weggelegd voor Corinne Castaing, Els Polfliet, Jurgen Pollet en Pol Vandermeersch. De regie is van Roger Bolders, geassisteerd door Christine Bekaert. Jacques Dhaene verzorgt het geluid.

Met inleiding

De première met audiobegeleiding vindt plaats op vrijdag 16 maart in de Concertstudio. Om 19.30 uur is er een inleiding voorzien voor de blinde of slechtziendebezoekers. De voorstelling zelf start om 20.15 uur.

Voor de snelle beslissers zijn er nog enkele plaatsen vrij. Kaarten kosten 12 euro voor blinde personen, maximum één begeleider kan gratis mee. Reserveren kan best zo snel mogelijk bij christine.bekaert2@telenet.be of via 056 25 98 55 (met vermelding audiodescriptie en eventuele begeleider). De andere voorstellingen vinden plaats op 17, 20 en 24 maart om 20.15 uur en op 25 maart om 14.45 uur.

Het gezelschap Taal en Kunst biedt de audiodescriptie voor het eerst aan en dit wordt gerealiseerd met de steun van de Stedelijke Adviesraad Personen met een Handicap Kortrijk, Inter-events en het fonds ‘Jeanne en Pierre Beeckman’, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier