SX vindt onderdak boven Den Trap, het oude nest van Goose

Benjamin Desmet en Stefanie Callebaut van SX. © gf
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet van SX zijn al jaren vaste klanten in Den Trap en Den Bras, de twee cafés van Peter Deurinck waar heel wat legendarische plaatselijke en nationale bands hun eerste stappen hebben gezet. Op de bovenverdieping van het imposante gebouw aan het station waar in lang vervlogen dagen nog hotelkamers waren, bevond zich vele jaren het nest waar de mannen van Goose hun creatieve ei konden leggen. Een deel van die ruimte is nu ingenomen door SX. De band bracht eind vorig jaar met ‘Eros’ zijn derde album uit en speelt eind maart een reeks concerten voor uitverkochte zalen waaronder De Kreun op 29 maart.

“We waren op zoek naar een repetitieruimte en we wisten dat Goose hier net vertrokken was. En het is hier cool. Normaal gezien vertoeven we in een cocon als we aan het repeteren zijn, elke dag opnieuw, van ‘s morgens tot ‘s avonds. Nu komen we tijdens de pauze even naar beneden, zijn er voortdurend mensen rondom ons, worden we afgeleid. Op die manier ben je eigenlijk veel meer ontspannen aan het werken dan dat je heel alleen bent”, lacht zangeres Stefanie Callebaut.

Benjamin Desmet, met wie Stefanie tien jaar geleden SX opstartte, knikt instemmend. “Ons allereerste interview vond ook hier in Den Bras plaats en was ook met de Krant van West-Vlaanderen,” lacht Stefanie. “Toen hadden we net de publieksprijs gewonnen tijdens de finale van Westtalent.”

Sterke barmannen

“Boven voel je nog het chique hotel dat hier ooit moet geweest zijn,” zegt Benjamin half schertsend. “En Den Trap heeft zijn naam niet gestolen“, verwijst hij naar de lange wenteltrap die naar de derde verdieping leidt waar ze vaak al hun materiaal naartoe moet slepen. Een trap die de jongens van Goose na verloop van tijd haatten. Bij elk concert hoorde een lange, moeilijk verhuis. “Ik snap wel dat hen dat op den duur tegenstak,” zegt Stefanie. “Maar er lopen hier ook veel barmannen met spieren, die indien nodig graag een handje toesteken.”

Benjamin noemt “de passage, het leven” de grootste troeven van hun nieuwe stek. “Er hangt hier iedere keer weer een andere vibe. Er is altijd ambiance. Dat kan ook een nadeel zijn voor je focus, voor je concentratie. Maar momenteel overheerst vooral het positieve. Wat we boven vinden, is meer dan een repetitiehok, we vinden er zuurstof.” De stoffigheid is er grotendeels verdwenen. “Ik heb alles grondig gepoetst voor we erin gingen,” lacht de zangeres met de warme stem. “Dat is het voordeel van een meisje in de band te hebben.” Benjamin countert haar: “Da’s een seksistische opmerking.” Zij knikt. “Da’s waar.”

Stefanie had al een band met de Trap nog voor ze een band had. Niet toevallig was SX naast Goose, Balthazar en Steak Number Eight een van de plaatselijke megagroepen die eind 2015 in de intieme kelder op het podium stonden om de 25ste verjaardag van Den Trap te vieren. “Ja, het idee om naar hier te komen, kwam van mij“, lacht Stefanie. Tijdens de daguren zie je haar wel vaker zitten in Den Bras, als er concerten zijn in Den Trap is ze vaakvan de partij. “Een donker hol waar mijn tweelingzus en ik, toen we in het middelbaar zaten, heel veel tijd hebben gespendeerd. Nergens vinden er meer concerten plaats. Iedere groep moet hier beginnen, maar ook grote bands die het gemaakt hebben, blijven er graag optreden”, zegt Stefanie.

Wordt SX de huisband?

SX deelt de oude repetitieruimtes van Goose met Stab, de hardcore-metalband van Jeroen Theys, die zelf jaren achter de toog stond in Den Bras. “Wij zitten in Studio B,” zegt Benjamin. “Je had het repetitiehok waar Goose repeteerde en dan de studio waar ze echt opnames maakten, en wij zitten in de studio.” Stefanie gaat verder: “Goose zat hier 7 dagen op 7. De band maakte hier ook muziek. Dat waren hun studio’s. Wij repeteren hier voorlopig alleen. Onze muziek maken we elders..”

In het verleden repeteerde SX in Wevelgem en Deerlijk. Of ze voor lange tijd boven Den Bras zitten, weten ze nog niet. “Dat zien we wel na de vele concerten van de volgende maanden,” zegt Benjamin. Zo zijn er eerst en vooral de uitverkochte concerten in De Kreun en zalen als de Gentse Handelsbeurs en Depot in Leuven. Het is natuurlijk uitkijken naar het concert in de AB waar de band op 10 mei zijn nieuwste album ‘Eros’ presenteert. Ook voor die derde plaat van SX haalde de pers nog maar eens een keer alle superlatieven boven. ‘Wereldklasse’, toeterde Humo en De Morgen sprak van ‘Een sensuele, warme, open plaat’, terwijl De Standaard het dan weer had over ‘electropop die druipt van de sensualiteit’. Deze zomer staat SX ook op tal van grote festivals, waaronder Cactus en Dranouter.