Studio Steps uit Bissegem zet 400 dansers op het podium

v.l.n.r. zien we Marloes Desterbecq, Anne Crepel, Nathalie Janart, Alizé Verdonckt, Justine Soete en Steffi Huysentruyt. © gf
Redactie KW

Op 13 en 14 april brengen 400 dansers van Studio Steps de voorstelling ‘Next’ in de Kortrijkse stadsschouwburg. Drijvende kracht achter deze voorstelling en de dansstudio is Nathalie Janart.

Door Els Deleu

Studio Steps werd in september 1992 in Bissegem opgestart. “Het is nu dus mijn 26ste schooljaar”, stelt oprichter en zaakvoerder Nathalie Janart (49). Tijdens het weekend van 13 en 14 april brengt de dansstudio haar voorstelling Next, wat verwijst naar volgende edities na het jubileumjaar van vorig jaar.

Team

Nathalie Janart startte heel jong met dansen. “Ik was zes of zeven jaar toen ik begon aan het conservatorium“, zegt ze. “Dat begon met turnen en ging over naar dans. Mijn moeder danste ook heel graag en gaf jazzdansles.” Nathalie genoot een klassieke dansopleiding en volgde ook drie jaar een voltijdse dansopleiding bij de topsportschool ‘Dans’ van Bloso in Assebroek. “Dat project was schitterend. Buitenlandse nieuwigheden, lesgevers en stijlen werden daar naar België gebracht. Dit werd aangevuld met grime, belichting, anatomie, voeding, tapdans, … Het was kortom een superopleiding! Juliette Lams was daar de bezieler van.”

Na haar opleiding gaf Nathalie freelance les op verschillende locaties in West-Vlaanderen. Later ging ze op zoek naar een eigen locatie. In de Meensesteenweg vond ze een oude weverij die opgeknapt werd en een andere inrichting kreeg. De eerste tien jaar deed Nathalie Janart alles alleen. “Daarna ben ik met een team beginnen werken. Toen de tweede zaal er vier jaar geleden bij kwam, breidde het team uit. Dat bracht een heel andere vibe met gedreven mensen. Het zijn supersterren op zich, elk met hun specialiteiten en kwaliteiten.”

Dansen zonder druk

“Nu zijn we met vier lesgevers en twee assistenten”, vertelt Nathalie, die bijna alles behalve breakdance kan geven. “Mijn zoon van 23 jaar heeft een passie voor breakdance en hij geeft hier les in. Streetdance en HipHop probeer ik uit te besteden aan de jongeren. Nathalie staat erop om nog altijd zelf de basis te leggen bij de kleine dansertjes. “Mijn lesgevers weten ook goed waarmee ze bezig zijn en haalden de nodige getuigschriften en attesten. Je werkt tenslotte met het menselijk lichaam en zonder inzicht in de materie kan je veel kapotmaken. Iemand die enkel goed kan dansen, is daarom geen goede leerkracht.”

Bij Dansstudio Steps kan je beginnen dansen vanaf de leeftijd van 3 jaar. “Iedereen kan bij ons terecht en alle kindjes zijn ministerretjes. We doen geen wedstrijden. Er moet al zoveel op school en hier komen de kinderen, jongeren en volwassenen hun passie beleven. We kunnen dus op iedereen trots zijn. De dansers leveren hier goede prestaties zonder dat er een druk moet achter zitten. Op een gemoedelijke manier gaat alles beter!”

Bij Studio Steps is er een volledig aanbod van dansen in verschillende leeftijdscategorieën. Er is ook nog een grote groep 18-plussers. “Op zaterdagnamiddag is het hier open tot 17 uur, zodat iedereen de kans krijgt om zijn of haar ding te blijven doen. Door studies, hobby’s en werk is het voor sommige mensen niet mogelijk om nog te dansen tijdens de week”, verduidelijkt Nathalie. “Ouders kunnen blijven om iets te drinken en kunnen in de zaal kijken terwijl de dansers hen niet zien.”

Drie voorstellingen

Tijdens de voorstelling Next voert elk van de 46 groepen één choreo-grafie uit. “Iedereen moet aan bod kunnen komen. Tijdens de grote finale komt iedereen dan samen. We proberen zowel voor als na de pauze een voorstelling van een uur te brengen. Dit jaar zit er veel variatie in de dansen en de muziek”, besluit Nathalie Janart.

De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 13 april om 14 uur en om 19.30 uur en op zondag 14 april om 14.30 uur. Kaarten zijn te verkrijgen bij Dansstudio Steps, Meensesteenweg 124 in Bissegem of via 056 37 22 44.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier