Studente Chiara Daneels won de talentenwedstrijd van The Crystal Ship

Chiara Daneels bij 'haar' muur van 16 vierkante meter. Dit weekend zal die helemaal klaar zijn. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Een goeie portie lef, meer had Chiara Daneels niet nodig om deel te nemen aan de talentenwedstrijd van The Crystal Ship. De 19-jarige Oostendse studente overtuigde de jury met verve en mocht zich deze week uitleven op haar eigen muur van 16 vierkante meter.

The Crystal Ship geeft ook kansen aan jonge kunstenaars. Zo organiseerden ze opnieuw een talentenjacht: 15 jongeren werden geselecteerd voor een reeks workshops, een van hen kreeg een officiële muur in The Crystal Ship. Die eer ging naar Chiara Daneels. De studente illustratie mocht deze week met verf en spuitbus aan de slag in de Taboralaan. Haar muurschildering maakt nu deel uit van de permanente openbare kunstroute in de stad.

“Ik vind The Crystal Ship ongelooflijk geweldig”, aldus de enthousiaste winnares. “Het laat me toe meer van mijn eigen stad te houden. Om de zoveel straten stoot je wel op een ander werk en dat is gewoon fantastisch! Elk werk grijpt telkens je aandacht op een andere manier. Ik kan bijna niet geloven dat ik hier nu deel van uitmaak!”

Waarom heb je deelgenomen aan de talentenwedstrijd?

Chiara: “Ik wou graag zien hoe ik mijn werk in het groot kon creëren. Maar vooral de technieken leken me interessant om bij te leren.”

Hoe verliepen de workshops die je als voorbereiding op de wedstrijd moest volgen?

Chiara: “De workshops vonden telkens plaats op woensdagmiddag. De professionele kunstenaar Matthew Dawn was onze begeleider en hij leerde ons enkele technieken met spuitbus en verf. Daarna mochten we zelf een werk op de muur maken. Dit heb ik toen vooral gedaan op gevoel. Nu komt er toch meer voorbereiding aan te pas. (lacht) Wat ook leuk is: ik heb tijdens de wedstrijd toch wel een aantal nieuwe mensen leren kennen van mijn leeftijd. Ook deze week heb ik weer een hoop nieuwe mensen ontmoet die mee doen aan het festival. Dat is natuurlijk superleuk, sommigen komen van erg ver.”

Wat wil je dat de mensen denken of voelen als ze jouw gevel passeren?

Chiara: “Eigenlijk wil ik vooral dat mensen het gevoel hebben alsof ze in een andere wereld terechtgekomen zijn, of toch alleszins een heel andere plaats.”

“Ik kan bijna niet geloven dat ik nu deel uitmaak van The Crystal Ship”

En toegegeven: het werk van Chiara springt in het oog, het is wild en kleurrijk. Een echte blikvanger dus, perfect geschikt om de aandacht van een toevallige passant te wekken. Opvallend zijn de vele referenties naar de natuur, maar ook muziek is een grote inspiratiebron. Voor Chiara zijn het twee dingen die haar het diepste kunnen raken.

Je studeert illustratie aan het KASK, vanwaar die keuze?

Chiara: “Ik heb gekozen voor illustratie, omdat ik een meer creatieve richting wou uitgaan. In het middelbaar studeerde ik namelijk Latijn-moderne talen, iets helemaal anders. Hoe meer ik me erin verdiepte en contact op nam met de mensen van het KASK, hoe meer deze richting mij begon aan te spreken. Eigenlijk zat ik in de richting grafisch ontwerp en illustratie is een onderdeel daarvan. In het tweede jaar heb ik dan uiteindelijk voor illustratie gekozen, omdat ik hier gewoon het meeste plezier uit haal.”

Een duidelijke toekomst als jonge kunstenaar heeft Chiara nog niet voor ogen, maar ze is hoopvol. Haar deelname aan deze wedstrijd en de muurschildering die ze brengt, ziet ze als input voor nieuwe inspiratie. Ze heeft de smaak om op groot formaat te werken te pakken en gelooft dat haar werk op deze manier meer mensen bereikt. (Ynne De Wever)

Het werk van Chiara is te bewonderen op de zijgevel van een huis in de Taboralaan (Vuurtorenwijk).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier