Straks tweede editie van Banff Mountain Film Festival in Brugge

Bart Claeys laat Brugge straks weer proeven van avonturenfilms. © GF
Redactie KW

Even terug in het land tussen twee trips naar Lapland en Antarctica: “Van 71° noord naar 72° zuiderbreedte”, stelt Bart Claeys zijn tweede editie van het Banff Mountain Film Festival voor. Het mekka van de avonturenfilm houdt op 28 april namelijk ook weer even halt in Brugge.

Het rondreizend filmfestival, dat zijn naam dankt aan het Canadese stadje in de Rocky Mountains waar het al sinds 1976 gehouden wordt en nu nog jaarlijks van start gaat, wordt beschouwd als het grootste en meest prestigieuze filmfestival in zijn soort. Vertoond in 42 landen, bereikt het jaarlijks zo’n miljoen toeschouwers variërend van natuurliefhebbers tot extreme avonturiers.

Niet-alledaagse

Dankzij Bart Claeys stond vorig jaar voor het eerst ook Brugge op de agenda. “Een kleine vierhonderd bezoekers, voor een eerste editie was dat niet slecht”, aldus Bart.

Maar we willen het nu graag verder opentrekken en daarvoor is het programma dit jaar ideaal. Stumped, een verhaal over een eenarmige klimster, The Frozen Road, dat inzoomt op de avonturen van een 22-jarige bikepacker die per fiets de arctische regio verkende of Edges, over een ijsschaatsster die op 90-jarige leeftijd nog haar dromen waarmaakte, zijn stuk voor stuk boeiende documentaires die eigenlijk elke filmliefhebber moeten kunnen bekoren. Door het niet-alledaagse van die ondernemingen en de prachtige settings waarin de films gedraaid werden, zijn ze allemaal even prikkelend. De films nemen je mee naar de mooiste en meest desolate uithoeken ter wereld.”

Natuurpunt Brugge

Naast een bloemlezing van waar de menselijke aard zoal toe in staat is, geeft het Banff Mountain Film Festival dus ook een stukje natuurbewustwording mee. “De kortfilm Planet Earth gaat bijvoorbeeld over de bergsteenbok. Een nieuwe partner dit jaar, is Natuurpunt Brugge dat zo eens een ander publiek aanspreekt. BANFF wordt dit jaar een ervaring voor iedereen”, besluit Bart. (WK)

28 april om 20 uur in het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30 in Sint-Andries. De deuren gaan open om 19 uur. Voor info en tickets: www.banff.be