Stadskunstenaar Johan Six stelt tentoon in kerkje van Hoeke

We herkennen kunstenaar Johan Six en burgemeester Joachim Coens. © (PDV)
Redactie KW

Johan Six, één van de twee Damse stadskunstenaars, stelt met een kunstproject – met vooral schelpen – tentoon in het kleine kerkje van de Damse deelgemeente Hoeke.

Johan Six werd vorig jaar samen met Johan Rotsaert officieel aangesteld als Damse stadskunstenaar en dit voor een periode van twee jaar. Van de stadskunstenaars wordt verwacht dat ze verspreid over het gehele grondgebied regelmatig uitpakken met kunstprojecten waarbij gebruikt gemaakt wordt van de kenmerken van Damme, haar natuur en erfgoed. Daarin wordt ook het kerkelijk patrimonium betrokken.

Johan Six stelde reeds tentoon in de kerken van Damme centrum en van Lapscheure. Voor zijn nieuwste project kiest hij opnieuw voor een kerk als decor, met name het kerkje van Hoeke; de parochie van Sint-Jacobs De Meerdere. In aanloop naar de kermis in Hoeke, in het eerste weekend van september, werkte Johan Six een project uit waarbij hij vooral Sint-jakobsschelpen gebruikt, verwijzend naar Sint-Jacob De Meerdere.

“Hoeke is sinds mensenheugenis een belangrijke halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en de Sint-Jacobsschelp is daar eigenlijk het symbool van”, vertelt de kunstenaar. “Die schelp is op diverse plaatsen verwerkt in het kerkje en op het beeld van Sint-Jacob dat hier boven de ingang staat. Voor mijn kunstproject heb ik ongeveer duizend Sint-jakobsschelpen gebruikt. Die heb ik gekregen via enkele restaurants, waaronder het bekende Gasthof Siphon en Oostkerke, en vishandelaars. De schelpen vormen van buiten de kerk al min of meer een pas dat de pelgrims ook volgen. En ze worden ook rondom de kerk gelegd. In de kerk zelf liggen er ook honderden schelpen en ze geef een bepaalde richting aan. Dat symboliseert ook de vele richtingen die mensen in het leven kunnen nemen of inslaan.”

Pelgrimsoord

Burgemeester Joachim Coens (CD&V) wijst erop dat het de bedoeling is om het kerkje van Hoeke, dat niet meer gebruikt wordt voor reguliere eucharistievieringen, in de toekomst nog duidelijker in de kijker te zetten als pelgrimsoord, mogelijk zelfs met overnachtingsplaatsen in de kerk zelf voor pelgrims die halt houden.

De expositie in en rond het kerkje van Hoeke is nog tot en met zondag 2 september te bezoeken, telkens van 9 uur tot 18 uur.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier