“Stadsfestivals? Dat is financiële doping”

"Grote risico's kunnen wij niet nemen", zegt Bert Knockaert.
Redactie KW

Niet alleen voor artiesten blijkt het moelijk om geld in het laatje te brengen, ook organisaties van kleinere festivals, dorpsfeesten en wijkkermissen moeten elke euro in tweeën bijten. De Rollofeesten in het pittoreske Rollegem, de Bavikhove feesten in het uitbundige Bavikhove of ‘t Schippersweekend in het leutige Lauwe, overal klinkt hetzelfde geluid: we moeten voorzichtig zijn als we willen bestaan.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Overleven als Artiest‘.

Bert Knockaert van ‘t Schippersweekend in Lauwe, begin september en dit jaar toe aan de 33ste editie, is eerlijk. “Grote risico’s kunnen wij niet nemen. De stijgende prijzen die artiesten durven – en vaak moeten – vragen, is een probleem waar heel wat festivals mee te maken krijgen. Zelfs bij een organisatie als Festival Dranouter zal dat bekend in de oren klinken. Volgens mij is de prijs kunstmatig omhoog gegaan door de opkomst van al die stadsfestivals. Elke gemeente, elke stad moet nu zijn eigen ding hebben en een stadsbestuur kan daar grote budgetten tegenover zetten. Winst maken of niet is voor hen van ondergeschikt belang.”

Neus voor talent

“Voor ons ligt dat anders. Wij moeten zorgen dat we het jaar nadien zeker opnieuw aan de bak nemen”, zegt Bert. “Die stadsfestivals spelen hetzelfde spel, maar met andere middelen. Het is simpelweg een vorm van financiële doping.” Toch slaagt ‘t Schippersweekend er jaar na jaar in om enkele (inter-)nationale kleppers naar Lauwe te lokken. “Onze ervaring is daarin doorslaggevend. We bestaan al lang en kennen het boekingswereldje ondertussen een beetje. Het is trouwens ook een kleine wereld. Hoe beter je als organisatie de artiesten – en hun managers – behandelt, hoe makkelijker er iets van de prijs af kan. Daarnaast beschikken wij met ‘t Schippersweekend over een aantal mensen met een neus voor talent. Wij hebben Kenji Minogue nog op ons podium gehad, aan een vrij scherpe prijs. Een jaar later waren ze eigenlijk onhaalbaar.”

Nooit genoeg pinten

Iets verderop en iets vroeger op het jaar wordt de Kortrijkse deelgemeente Rollegem ingepalmd door de Rollofeesten. Een gratis feestweekend nota bene, met tal van uiteenlopende activiteiten, zowel in als buiten de tent. “Ons budget rust op drie pijlers: de subsidies van de stad, een deel sponsoring en een erg belangrijk deel is afhankelijk van het mooie weer. Minstens een derde van onze inkomsten halen we uit drank”, vertelt voorzitter Mickel Schepens.

We moeten zorgen dat we een stuk over hebben om het jaar nadien opnieuw feesten te hebben

De Rollofeesten zijn de laatste jaren afgestapt van het programmeren van echt grote namen. “Er zijn artiesten die 2.800 euro kosten voor pakweg 40 minuten. Wij kunnen nooit voor zo’n bedrag pinten tappen”, zucht Mickel. “Daarom kijken we vooral naar lokale groepen en bandjes en bieden we hen kansen. Daarnaast focussen we op wat alternatieve performances en ook de muziek in ‘t Bosselke is een schot in de roos gebleken.”

Subsidies te laat

Eén groep is elk jaar op het podium van de Rollofeesten: ‘Les Folles de Gand’. “Die zorgen voor twee uur vollenbak ambiance én kosten ons drie keer minder dan Belle Perez, om maar iemand te noemen. En geloof het of niet, een uur voor hun optreden zit de tent stampvol.” Mickel betreurt wel de subsidies van stad Kortrijk pas na de eigenlijke feesten toekomen. “We dienen ons dossier in februari in, maar het is nog gebeurd dat het geld pas in oktober beschikbaar is. Wij moeten ook onze facturen betalen, hé. En veel artiesten vragen ook voorschotten. We moeten er eigenlijk voor zorgen dat we elke keer een stuk over hebben, om het jaar nadien opnieuw onze feesten te kunnen organiseren.”

Met hakken over sloot

In Bavikhove begint de zomervakantie traditioneel met de Bavikhove Feesten. Ook dit jaar – voor de 25ste editie – opteert de organisatie voor plaatselijk talent aangevuld met een aantal gevestigde (West-) Vlaamse artiesten. “De voorbije vijf jaar wordt er doorgaans ongeveer 8.000 euro gespendeerd aan optredens. Ik schat dat dat bedrag goed is voor een kleine 40 procent van ons kermisbudget”, duidt penningmeester André Duchi.

“De voornaamste namen die de voorbije jaren naar Bavikhove afzakten? Ik denk spontaan aan Willy Sommers, Preuteleute, Bart Kaëll en Christoff. In mijn ogen toch stevige kanjers”, vult bestuurslid Brecht Duchi aan. “Ook uit West-Vlaanderen konden we met Fons en die van ons, Kill Beer, Green Onions en Alain Proviest toch al heel wat leuks programmeren. Wat dj’s betreft, houden we het graag bij echt plaatselijk talent.”

Volgens André en Brecht blijft die combinatie voor Bavikhove Feesten voorlopig wel haalbaar. “En dat vooral te danken aan de inzet van ons comité wat het ronselen van sponsorgeld betreft. We organiseren ook twee keer per jaar wandeltochten met de Bavostappers en een jaarlijkse Comedynight. Maar eerlijk? Het is elk jaar wel degelijk met de hakken over sloot. Maar we doen enthousiast voort”, klinkt het strijdvaardig.