Sportcommentator Bram Lambert: “Klaar voor ouderwets avondje Europees voetbal”

GF
Bert Vanden Berghe

Vanavond trapt Club Brugge de Champions League-campagne af tegen Borussia Dortmund. Ook voor sportcommentator Bram Lambert is het een moment om naar uit te kijken. De uitgeweken Izegemnaar polst vanavond voor en na de match aan de zijlijn naar de eerste reacties. “Club Brugge mag best hun ambitie naar voren brengen.”

Twee jaar na de rampzalige Champions League-passage wordt het spannend vanavond voor blauw-zwart. De Belgische landskampioen moet in eigen huis vol aan de bak tegen Borussia Dortmund. De wedstrijd is volledig live te volgen bij Vier. Bram Lambert sprokkelt reacties aan de zijlijn.

Neusje van de zalm

“Dat doe ik eigenlijk al een hele tijd bij Play Sports van Telenet, maar nu ben ik dus voor het eerst te zien op de klassieke zender.” Al maakt dat hoegenaamd geen verschil uit, dixit Bram. “Het zijn dezelfde mensen om mee samen te werken. Het niveau van werken blijft even hoog, maar dit avondje voetbal is toch van een ander kaliber dan de reguliere competitie. Zo’n Champions League is voor ons sportjournalisten het neusje van de zalm. Al is mijn rol eerder beperkt tot het overbrengen van de sfeer in het stadion tot bij de mensen thuis. Tijdens de wedstrijd probeer ik de opvallendste momenten uit te pikken om daarna de eerste reacties te verzamelen. Ik kijk er naar uit, zoals naar elke wedstrijd van de Belgische ploegen op Europees niveau.”

“Zo’n Champions League is voor ons sportjournalisten het neusje van de zalm”

Wat de afloop betreft, heeft Bram er goeie hoop op. “Ik denk dat het puntenverlies van twee jaar geleden wel een trigger of motivatie moet zijn om het beter te doen. Op de persconferentie stelden ze dat ze het verleden laten rusten, maar het kan niet anders of het speelt toch onbewust een rol. Maar toen was de ploeg na hun titel wat zoekende, terwijl ze vandaag toch een zeker niveau aanhouden. De moeilijke wedstrijd afgelopen weekend tegen Lokeren bewees dat ook. Ze hebben een heel sterke ploeg, ook in de breedte, iets matuurder ook. Ik vind dan ook dat Club de ambitie moet hebben om voor een overwinning te gaan en niet tevreden te zijn met een gelijkspel. Ik gok en hoop op een 2-1.”

Fanatisme

In hoeverre is Bram, die zelf ooit voetbalde bij KFC Izegem, een supporter? “Eerlijk, elke vorm van fanatisme is verdwenen sinds ik werk als sportjournalist. Ik hou van toffe ploegen, uitgesproken spelers en trainers die niet vervallen in clichés. Ik hou ook van de nostalgische factor: knappe truitjes en stadions die niet zo afgelikt zijn. Geef mij maar het vroegere stadion van Atletico of het Jan Breydel van vandaag, waar je mooi Europees voetbal kan zien. Natuurlijk is de Champions League een heuse machine, maar voor mij persoonlijk mag die ouderwetse charme rond Europees voetbal blijven hangen.”

Bram is naar eigen zeggen verzot op zijn job, die hij al 18 jaar uitoefent, en daarbij is het wielrennen ook nooit veraf. “Het veldrijden volg ik professioneel, maar het wielrennen op de weg bekijk ik als pure liefhebber. Dit najaar kijk ik uit naar het WK en de najaarsklassiekers en wat de jonge Belgen daarin kunnen doen. Wielrennen zit in het bloed. Mijn zoontje van drie was recent vijfde op het BK loopfietsjes in Deinze. (lacht) Opvolging verzekerd!”

Club Brugge – Borussia Dortmund, op dinsdag 18 september om 20.30 uur op Vier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier