Solist Erwin Muller uit Wingene treedt op in Tielt: “Ik droom van een tournee door China”

Erwin Muller: "Ik ben 95 procent van mijn tijd bezig met muziek, zowel uitvoerend, studerend als docerend." © Foto KM
Redactie KW

Op zaterdag 23 juni vormt de Sint-Pieterskerk in Tielt het decor van de afsluiter van het concertseizoen voor het Koninklijk Koor en Orkest Zanglust. Naast koor en orkest treden er ook twee vocale solisten op. Naast Timothy Veryser (tenor) is dat Erwin Muller (bariton), die ondertussen is uitgeweken naar Gent maar in Tielt en Wingene zijn roots terugvindt.

In samenwerking met de Vrienden van de Lyrische Kunst uit Gent brengt Zanglust het stuk ‘Messa di Gloria’ van Giacomo Puccini. Erwin Muller is al lang met muziek bezig.

Waar is je liefde voor muziek ontstaan?

“Mijn ouders zijn heel muzikaal aangelegd. Terwijl mijn moeder een zangerige stem heeft, speelt mijn vader al orgel en accordeon van toen ik klein was. Vroeger gingen wij wekelijks met mijn ouders naar de mis waar ik, zonder de woorden te kennen, de verschillende melodieën meezong. Als kind werd ik constant geprikkeld. Was het niet in de kleuterklas bij een juffrouw die heel vaak met ons zong, dan was het wel in het bos waar ik de eerste tien jaar van mijn leven opgroeide en waar ik de vogels dag in dag uit hoorde. Als kind zong ik mezelf vaak in slaap. Langs mijn vaders kant zingen de meeste nonkels of bespelen ze een instrument. Op het moment dat ik moest kiezen, was zang geen optie aan de muziekschool, waardoor ik voor klarinet koos.”

Hoe zou je je muzikale parcours beschrijven van het begin tot waar je nu mee bezig bent?

“In mijn laatste jaar klarinet aan de academie studeerde ik voor mijn eindexamen een aartsmoeilijk stuk in op vijf weken. Ik vond het toen zo leuk dat ik bedacht dat ik dat wel wilde voortdoen. Zo zette ik de eerste stappen om van mijn hobby mijn beroep te maken. Via mijn eerste leraren aan het conservatorium van Gent leerde ik de professionele muziekwereld kennen. Op een bepaald ogenblik had ik mijn persoonlijke doelstellingen op klarinet bereikt. Sinds drie jaar richt ik me nu voornamelijk op het zingen. Dat geeft me opnieuw heel veel voldoening.”

“Voor elk optreden voel ik een bepaalde energie opborrelen”

Hoeveel uren per week besteed je aan de muziek?

“Ik ben 95 procent van mijn tijd bezig met muziek, zowel uitvoerend, studerend als docerend. Ik klop vaak dagen van 7 tot 23 uur en regelmatig 7 dagen op 7. Dat ik daar nog eens van kan leven ook, vind ik fantastisch.”

Heb je nog stress voor een optreden en heb je bepaalde rituelen die je als muzikant voor ieder optreden in ere houdt?

“Voor elk optreden voel ik een bepaalde energie opborrelen. Tegenwoordig is dat meer een gezonde goesting om erin te vliegen en blijf ik over het algemeen helder en beheerst in mijn hoofd. Laatst had ik onverwacht wel zenuwen voor een optreden. Dat vond ik toen zo grappig dat de stress vanzelf wegging. Ik heb een vaste set aan opwarmingsoefeningen die ik voor elk optreden doe, om mijn geest en lichaam uit te nodigen om de juiste dingen te doen.”

Solist Erwin Muller uit Wingene treedt op in Tielt:
© Foto KM

Op zaterdag 23 juni sta je als solist in de Sint-Pieterskerk in Tielt, de stad waar je de muziekacademie doorliep. Ben je blij dat je dat mag doen?

“Zingen met een orkest heb ik altijd fantastisch gevonden. Het orkest legt een tapijt van klank en tilt je als het ware op. Daarnaast spreekt de muziek van Puccini mijn verborgen romantische kant heel erg aan. Daar komt nog eens bij dat het voor eigen publiek is en ik de koor- en orkestleden van Zanglust bijna allemaal ken. Mijn ouders komen ook luisteren, dus het wordt heel bijzonder voor mij.”

Wat mogen de toeschouwers verwachten?

Wondermooie muzikale kleuren, rijke stemmen, veel passie en musiceerplezier. Een avond met een mooi programma dat met veel toewijding door het Koninklijk Koor en Orkest Zanglust wordt gebracht.”

“Het wordt heel bijzonder voor mij: voor eigen publiek, mijn ouders komen luisteren en ik ken bijna alle leden van Zanglust”

Met welke projecten ben je op dit moment nog bezig?

“Naast de ‘Messa di Gloria’ van Puccini studeer ik op dit ogenblik de rol van Guglielmo uit ‘Cosi fan tutte’ van Mozart (als cover) voor een productie in Brussel eind juni. Daarnaast neem ik ook nog een cd op met mijn ensemble Vonk uit Nederland en bereid ik ook mijn examens zang en kamermuziek voor aan het Lemmensinstituut in Leuven. Na twee weken vakantie begin ik in augustus aan het nieuwe seizoen met een operaproductie en de repetities voor een 14-tal concerten en festivals in België, Nederland en Engeland. Mijn droom is een van de komende zomers een grote tournee door China op de rails te krijgen.”

Privé

Erwin Muller (29) is afkomstig uit Wingene, maar woont nu in Gent.

Loopbaan

Beroepsmatig is hij klarinettist (bas), bariton, leraar muziek en zangcoach. Tevens treedt hij op met de ensembles Vonk en Abandeuil, maar ook als freelancer.

Vrije tijd

Hij heeft heel wat hobby’s waar opera, tennis, dansen, lezen en geschiedenis er een enkele van zijn.

(Kenny Martens)