Sofie Huvaere uit Egem vult als Sofiestift de ‘kleinste expo van Tielt’ in

Sofie Huvaere: "Ik ben blij dat ik de kans krijg om via Kliek XL met mijn werken naar buiten te treden." © Foto VVC
Redactie KW

Sinds donderdag 19 april kleedt Sofie Huvaere de expositieruimte in het gebouw van Kliek Creatieve Communicatie aan met een selectie van eigen poëtisch en literair werk. Het idee om jong talent te laten tentoonstellen, komt van Kliek-zaakvoerder Wim Wullaert. Door de tentoonstellingsruimte om de zes maanden ter beschikking te stellen van een ander beloftevol talent waaien nieuwe en frisse ideeën binnen.

Anderhalf jaar geleden ontstond Kliek XL. Vijf lokale ondernemingen herbergen zich op de benedenverdieping van het gebouw op de hoek van de Bruggestraat met uitzicht op het kruispunt met de Ringlaan.

Welke kunst breng jij?

Sofie Huvaere: “Stiften is een techniek, waarbij je uit een bestaande tekst woorden of letters haalt, die dan een gedicht of statement vormen. De overbodige woorden haal je door met zwarte alcoholstift. Ik vind het heel leuk om te doen want je maakt iets nieuws met wat er al bestaat. Ik laat mijn werk het liefst voor zichzelf spreken, want de korte zinnen die uit lange krantenartikels naar voren komen, stemmen tot nadenken.”

Waar heb je het geleerd?

“In juni 2017 heb ik de module ‘literaire creatie’ aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Tielt volbracht. Tijdens deze vier jaar heeft Sylvie Marie mij getoond dat je op andere manieren dan het dichten tot poëzie kunt komen. Er bestaan interessante technieken die tot verrassende resultaten leiden. Je kan bijvoorbeeld stukken tekst schrappen, maar je kan ook zinnen verknippen om willekeurig tot een andere creatie te komen.”

Heb je een voorbeeld, iemand waar je naar opkijkt?

“Na het overlijden van David Bowie maakte ik tijdens de cursus kennis met de cut-uptechniek die hij hanteerde om liedteksten te schrijven. Het was een openbaring om te ondervinden hoe je op die manier tot een totaal andere tekst kan komen.”

“Stiften mag je niet vergelijken met het traditionele schrijven van gedichten”

Hoe lang doe je dit al?

“Ik ben er nu toch al meerdere jaren actief mee bezig. Ik vind het erg plezierig en ontspannend. Nochtans is het niet altijd gemakkelijk. Soms zie ik in een bepaalde tekst geen woorden. In een andere springen ze er dan zo uit. Het blijft dus uitdagend en dat is precies wat ik er leuk aan vind. Stiften mag je niet vergelijken met het traditionele schrijven van gedichten.”

Welke reacties krijg je doorgaans?

Blijkbaar leg ik een bijzondere creativiteit aan de dag bij het stiften. Sylvie Marie zei ook dat ze dat nog nooit gezien had en dat wil wel iets zeggen. Naar aanleiding van Gedichtendag opende Canvas in 2016 haar Depot van Gevonden Gedichten. Allerhande google-, stift- en fotogedichten mochten ingestuurd worden. Toen ik met mijn stiftgedicht Oe is ‘t de wedstrijd uit meer dan 500 inzendingen won, was mijn verbazing groot.”

Was je werk al in andere media te zien?

“Tijdens de voorbije kerstvakantie stond er elke weekdag een stiftgedicht van mijn hand in De Standaard gepubliceerd. Het thema was natuurlijk kerst. Ook daarop heb ik bijzonder leuke en aanmoedigende reacties gekregen. Familie, vrienden, maar ook mensen die ik niet ken, kwamen me vertellen dat ze mijn werk origineel en speciaal vinden. Vaak hoor ik dat ze dit nog nooit eerder gezien hebben.”

“Ik zou later graag een bundel uitbrengen bij een echte uitgever”

Wat verwacht je van de tentoonstelling bij Kliek XL?

“Ik hoop nieuwe mensen te bereiken, mensen te raken met mijn werk en ze vooral aan het lachen te brengen. Ik stel slechts enkele van mijn meer dan honderd werken tentoon. Kwaliteit vind ik belangrijker dan kwantiteit. Toch zou ik later graag een bundel uitbrengen en dit natuurlijk het liefst bij een echte uitgever.”

Volg je nu nog andere cursussen?

“Alles wat me interesseert zal me altijd stimuleren tot het volgen van een cursus. Bij Kunst Werkt in Gent volg ik nu ‘Breng je kunst in beeld’. Je leert er foto’s van je werk maken, hoe je het best over je werk schrijft en hoe je een portfolio maakt. Dat zijn interessante zaken om nog beter met mijn werk naar buiten te kunnen komen. Alleszins ben ik tevreden met de kans die ik krijg om hier tentoon te stellen. Iedereen kan een kijkje komen nemen.”

De ‘kleinste expo van Tielt’ is tijdens de kantooruren te bezoeken in de Bruggestraat 105.

(Vicky Van Compernolle)