Slecht rapport voor Zwevegemse Kunstacademie

Redactie KW

De Zwevegemse Kunstacademie kreeg na een inspectie van het ministerie een ongunstig advies. Vooral de huisvesting laat te wensen over.

Onlangs kwam het officieel verslag binnen van de inspectie van de Kunstacademie Zwevegem. “De Kunstacademie moet twee verbeterplannen maken“, begint directeur Heidi Declercq die spreekt in naam van alle leerkrachten. “Wat de leerkrachten intern, pedagogisch kunnen doen, pakken we aan met de hulp van externe begeleidingsdiensten. We zijn daar al in juni mee gestart zodat we de vooropgestelde deadline van 17 december halen. Voor het verbeterplan infrastructuur blijft het echter wachten op een geschreven engagement van het gemeentebestuur van Zwevegem.”

Veilige gebouwen?

Volgens haar kwam dit negatief advies niet onverwacht. “In 2015 was er al een bezoek van de inspectie. De focus was toen bewoonbaarheid, welzijn en veiligheid, met andere woorden: de gebouwen. Voldoen die gebouwen aan de noden om kunstonderwijs te geven? Zijn de gebouwen veilig? Negatief antwoord op beide vragen. Met hier en daar wat wegwijzers, brandalarmen en evacuatieplannen werd het oordeel beperkt tot ‘gunstig onder voorbehoud’. Er werd toen duidelijk gesteld dat de globale huisvesting een kritisch gegeven is en dus ook alle prioriteit verdient.”

Nieuwbouw

Volgens Heidi Declercq wordt het woord prioritair door het Zwevegemse bestuur blijkbaar niet goed begrepen. “De leerkrachten voelen zich bij de neus genomen. Dat centralisatie aan de orde was, wisten we en dat het dringend was ook. We geloofden in de plannen om te centraliseren in OC De Brug waar ook de lokalen van de afdeling beeld gehuisvest zijn. Het vorige bestuur maakte de fitnessruimte van de Apollo vrij en het huidige plan was om stilletjes aan verder uit te breiden. Het dwingende inspectieverslag uit 2015 zette echter niets verder in beweging. We zijn dit jaar op 23 mei nog bij de burgemeester geweest met de vraag het oordeel van de inspectie ernstig te nemen. De inspecteurs hebben het verslag al op 22 juni toegelicht bij burgemeester en schepenen. In september horen we dat de piste om in De Brug te centraliseren wordt verlaten. Wij krijgen de belofte van een nieuwbouw, maar nu zouden we weer verkast worden naar de site waar ook de Klim-Op gehuisvest is. Een site die nu al te klein is. Dit dossier wordt niet ernstig genomen. We blijven met 900 leerlingen gewoonweg in de kou staan.”, foetert de directeur.

“Een aangepaste infrastructuur is noodzakelijk om alle doelstellingen te bereiken en zo de kwaliteit van het onderwijs te verzekeren. Dat dit niet ingezien wordt, betreuren wij ten zeerste. We willen een engagement op papier, en niet langer enkel zeggende woorden.”

Het probleem werd vorige maandag door de CD&V-fractie reeds voor de zoveelste maak aangekaart in de gemeenteraad. “Telkens toen we het punt ter sprake brachten werd de problematiek weggewuifd”, zegt Eliane Spincemaille. “Toen we maandag aandrongen op een commissievergadering om de crisissituatie die nu ontstaat te beperken en aan te pakken, stelde de bevoegde schepen Johan Rollez eerder laconiek: We gaan uw geduld nog wat op de proef stellen. Pas ten vroegste in december gaan we dit behandelen.”

Maandag, na het schepencollege, zou er een reactie komen van het gemeentebestuur.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier