Sint-Omaarsgilde Veurne brengt ‘Allé Pepé’

De spelersgroep van 'Allé Pepé': zittend: Katrijn Vansteeland, Nicole Dekervel, Katy Deveycx en Rita Derycke. Staand: regisseur Claude Debeuckelaere, Dirk Herreman, Gerard Vanheste, Daniël Pauwels, Joris Baron, Philip Ameloot, Eric Soubry, Gaethan Catteeuw en Pol Breyne. © JTV
Redactie KW

De 74-jarige Veurnse regisseur Claude De Beuckelaere, die reeds van bij de start – nu 39 jaar geleden – actief is bij de Sint-Omaarsgilde van Beauvoorde, heeft na lang zoeken een hartverwarmende komedie gevonden van de hand van Romain Deconinck: ‘Kom bompa’.

Romain Deconinck was tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw het boegbeeld van het Gentse volkstheater. Het stuk dateert van het jaar 1970 en is grotendeels geschreven in het Gentse dialect, waarbij vooral Gentse toestanden en situaties aan bod komen. “Het was dus nodig om het stuk uit Gent weg te halen en het grondig te herschrijven naar ons dialect en te enten op onze Westhoek”, zegt Claude.

Langdradige passages werden dan ook ingekort of herschreven zodat van de oorspronkelijke 108 bladzijden er uiteindelijk nog 44 overbleven. ‘Kom bompa’ werd herdoopt tot ‘Allé pepé’.

Een actueel verhaal

Ook vandaag is het verhaal nog altijd aan de orde: ouders op leeftijd die hopen om bij één van hun kinderen het huiselijk geluk te vinden en er hun laatste levensjaren te slijten. En daar beginnen de moeilijkheden. De kinderen zijn hun eigen weg gegaan, zijn getrouwd, hebben zelf kinderen en hebben ook hun eigen zorgen en problemen.

‘Allé pepé’ behandelt het probleem van de vergrijzing van de bevolking. Met veel milde humor en met heel wat kwinkslagen wordt aan het publiek de vraag gesteld: ‘Wat doen we met onze bejaarde vader of moeder wanneer zij zichzelf niet meer kunnen behelpen?’

Het verhaal speelt zich af ten huize van de familie Magermans. Op een zomerse morgen wordt er aangebeld. Na twee jaar, zeven maanden en drie weken staat Ward Verlinde, de vader van de vrouw des huizes, daar plots voor de deur. Waarom is Pepé daar nu opeens en waarom is hij zo lang weggebleven? Het toneelstuk kent heel wat verhaallijnen, maar op het einde van het derde bedrijf vallen alle puzzelstukjes op hun plaats…

Acteurs en actrices

Het verhaal wordt gebracht door 12 mensen. Katrijn Vansteeland, Katy Deveycx, Rita Derycke en Nicole Dekervel nemen de vrouwelijke rollen voor hun rekening. De mannen die we achtereenvolgens de revue zien passeren, zijn Phillip Ameloot, Gaethan Catteeuw, Gerard Vanheste, Pol Breyne, Daniël Pauwels, Joris Baron, Eric Soubry en Dirk Herreman. Eric, Katrijn en Gaethan beleven hun vuurdoop op de scène.

De opvoeringen vinden dit jaar plaats in zaal Caroline, Gouden-Hoofdstraat 17 in Beauvoorde. Reservatie kan uitsluitend telefonisch via 0495 87 28 91 (Martine Prinsier-Vandenabeele).

(JTV)