Sint-Jozefskoor uit Roeselare zingt Mozart

Het dirigeren van Mozarts Requiem wordt voor mij een emotievol moment", zegt Michiel Goderis. © (Foto SB)
Redactie KW

Het Sint-Jozefskoor pakt op 3 maart uit met een topper uit de klassieke muziekwereld. De Requiem van Mozart is een uitdaging voor het koor en vervult de droom van dirigent Michiel Goderis.

Er is al veel gezegd en geschreven over de schepping van Mozarts dodenmis. Het verhaal van de opdracht en van het componeren was goed voor de nodige mythevorming. Wie heeft Mozart geholpen om net voor zijn dood in december 1791 zijn meesterstuk af te werken?

Het mysterie doet niets af van de grootsheid van het werk. “Het is uiteraard een uitdaging voor ons koor”, vertelt dirigent Michiel Goderis. “Toen ik begin 2017 met het voorstel kwam aandraven, werden de wenkbrauwen toch even gefronst. Ik heb nooit getwijfeld. Zo ben ik dan ook, eenmaal de keuze gemaakt, ga ik er voor. De koorleden konden voor het eerst met de nieuwe media repeteren. Op het internet vind je de stempartituren in geschreven en gezongen versie. Zo konden ze thuis zelf individueel verder oefenen.”

“Dit werk vraagt een grote bezetting, een fors orkest en een goede concertruimte. Dat waren meteen drie hinderpalen. Het Sint-Jozefskoor telt 55 leden en dat is te weinig. We zochten en vonden extra zangers bij Chorus Ieper van dirigent Tine Devoghel. Haar man Nico Logghe is de dirigent van het Westhoek Consort, een vijfentwintig koppen tellend strijkorkest. Dat hebben we nog aangevuld met extra hout- en koperblazers en slagwerk. In het orkest zal je de Roeselarenaars Evelien Vanpoucke, Luc Coppé, Ignace Vanderschaeghe en Bert Soete herkennen. Samen goed voor 130 muzikanten en zangers.”

Heilig Hartkerk

“We gaan de Requiem zingen in de Heilig Hartkerk”, gaat Michiel verder. “Niet in de Sint-Jozefskerk dus. Dit is onmogelijk geworden. Sinds de kerk is ontwijd is ze niet meer onderhouden. De verwarming werkt niet meer en als we ze al herstellen zou het weken duren om de kerk op te warmen. Uiteindelijk zijn we bij de Heilig Hartkerk terechtgekomen. Daar kan het publiek genieten van een heel groot koor waar een groot podium kan worden opgebouwd en is de middenbeuk ook heel breed wat de zichtbaarheid en de klankkleur ten goede komt.”

“Een belangrijk aandeel is weggelegd voor de solisten. We kunnen weer rekenen op de Roeselaarse Hilde Coppé en ook de alt Anita Dur is geen onbekende op de Roeselaarse concertpodia. Vincent Lesage heeft ook Roeselaarse roots en begon eerst als barokviolist maar werd later een bekend tenor in het oratoriumrepertoire en woont momenteel in Berlijn. Hij wou direct meewerken aan dit grootse concert in zijn geboortestad.”

“Tenslotte is er Lieven Termont, die de baspartituur voor zijn rekening neemt. Zelf mag ik het dirigeerstokje hanteren en dat zal met de nodige emotie gebeuren. Ik ben een enorme liefhebber van het werk van Mozart en de opvoering van dit requiem zal voor mij en voor het koor een van de hoogtepunten zo niet het hoogtepunt zijn uit onze geschiedenis”, besluit Michiel Goderis.

Uitvoering op zaterdag 3 maart om 20 uur in de Heilig Hartkerk. Kaarten voor de Requiem van Mozart, met trouwens een suite van Respighi en een koorwerk van Bortniansky in het voorprogramma, kosten 18 euro in voorverkoop en zijn te koop via de koorleden of stuur een e-mail naar mailing@sint-jozefskoor.be.

(BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier