Sint-Elooiskoor viert feest

Het Sint-Elooiskoor had alle reden om feest te vieren. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Sint-Elooiskoor bestaat dit jaar 25 jaar. Ze vieren dat met een feestmis op zondag 26 november in de Sint-Elooiskerk met het Sint-Eligiuskoor uit Sint-Eloois-Vijve. “Iedereen is welkom op de receptie achteraf”, zegt dirigent Walter Deschodt.

Het Kortrijks Sint-Elooiskoor werd officieel heropgericht op 26 oktober 1992. “Pastoor Lambrecht vroeg mij om een koor op te richten en om de functie van dirigent op mij te nemen. Van de tien leden toen, zijn er op vandaag, naast mezelf nog drie actieve leden overgebleven. Ik had toen nooit gedacht dat we 25 jaar later nog zouden zingen”, vertelt koorleider Walter Deschodt.

Het was de uiterlijke wens om de volledige kerkgemeenschap hierbij te betrekken. “Ons gemengd koor zou fungeren als een soort ‘aanzingkoor’ waarbij de voorzangers de kerkgangers aansporen om actief mee te zingen.”

Een hoogtepunt was ongetwijfeld de eucharistieviering op 30 juni 2002. “Die werd op de Vlaamse televisie uitgezonden naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de oprichting van de Sint-Elooisparochie in 1877.” Andere hoogtepunten waren de vele valentijn-, kerst- en dubbelconcerten die uitgroeiden tot grotere concerten en samenwerking met andere koren. “We zijn niet blijven hangen onder de kerktoren. In 1999 vormden we het grootste koor met 150 koorleden. Het was voor mij een groot genoegen om voor zo’n groep de leiding te mogen nemen. Even herinneren dat dit een feestelijke viering was omdat de relieken van Sint-Elooi in onze kerk aanwezig waren”, zegt Walter.

Vriendschap

Samen musiceren in een koor is bijzonder verrijkend en stimulerend. Het gevoel om met de eigen stem op een bescheiden manier bij te dragen tot een geheel en tot het muzikale en culturele leven, is een sterke stimulans. Het schept solidariteit en vriendschapsbanden.”

Voor koorleider Walter is groepssfeer belangrijk. “Het wordt ook naast vele wekelijkse contacten en repetities bevorderd door onze jaarlijkse zomerfeesten, uitstappen en het Sint-Ceciliafeest. Men beweert dat zingen goed is tegen stress en dat het de weerstand verhoogt. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gevoerd aan de universiteit van Frankfurt”, lacht Walter. “Het scherpt ook de concentratie aan om met diverse stemmen tot een harmonieus geheel te komen. Soms dienen er wat harde ‘noten’ gekraakt te worden om de juiste toon en het gewenste resultaat te bekomen. Samen zingen is een uiting van vreugde, van geloof, van hoop of van verbondenheid.”

Het Sint-Elooiskoor sluit zijn feestweek af met een plechtige eucharistieviering op 26 november om 9.15 uur in de Sint-Elooiskerk. “We hebben goede banden met het Sint-Eligiuskoor uit Sint-Eloois-Vijve. Zij komen als gasten zingen tijdens de plechtige eucharistieviering.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier