Schrijver bevaart IJzer van Roesbrugge tot Nieuwpoort voor ‘We Are Water’

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Maarten Inghels zal op een vlot in de vorm van het woord ‘Water’ de IJzer bevaren van Roesbrugge tot Nieuwpoort. Inghels zoekt daarvoor nog mensen die willen meepeddelen.

“Mijn boot is een eenwoordgedicht”, vertelt Maarten Inghels. “Ik wil me door het toeval laten leiden in het landschap. Ik zal daarvoor de hulp nodig hebben van extra roeiers en tussendoor misschien ook voor veerman spelen tussen de twee oevers. Misschien wordt het woord dan wel een reddingsboei.”

Het vertrek is gepland op zondag 26 augustus in Roesbrugge. De aankomst van de eerste vaardag zal op zondag 26 augustus omstreeks 17 uur aan de Fintele zijn. Schepen Wout Cornette zal er Maarten Inghels verwelkomen. Diezelfde dag organiseert Regionaal Landschap Westhoek ‘Fintele op z’n Zondags’, een gezellige familienamiddag met tal van activiteiten op en langs het water (meer info op www.rlijp.be).

Literair logboek met tekst en beeld

Tijdens zijn zesdaagse tocht zal Inghels regelmatig aanmeren aan de oever en gesprekken aanknopen met bewoners, passanten en recreanten langs het traject van om en bij de 45 km. Aankomst is voorzien op zaterdag 1 september in Nieuwpoort. In het najaar van 2018 volgt een literair logboek met tekst en beeld.

Het vlot werd gerealiseerd in samenwerking met ‘t Saam – VTI Diksmuide. Inghels liet zich voor het ontwerp inspireren door de traditionele houten platbodems, ‘schuytten’ van inlandse eik, werkboten die worden gebruikt voor het beheer van de natuurgebieden in de IJzer- en Handzamevallei.

Maarten Ingels is een van de deelnemende kunstenaars aan het artistiek project ‘We are water’. Voor ‘We are water’ gaan verschillende kunstenaars op zoek naar de identiteit van de IJzer- en Handzamevallei en haar bewoners. Ze doen dat via beeld, klank, woord, installatie, performance of tijdelijke ingrepen in het landschap, steeds gericht op communicatie en interactie met het publiek.

Met het thema water worden niet alleen verleden, heden en toekomst, maar ook mensen met elkaar verbonden.

Stadsdichter van Antwerpen

Maarten Inghels is schrijver en dichter. Hij publiceert in binnen- en buitenland en was te gast op verschillende literaire festivals (Antwerpen, Amsterdam, Berlijn, Istanbul, Mantua, Nicaragua, Parijs, Zagreb…). Zijn poëzie wordt onder meer vertaald in het Engels, Duits, Frans, Kroatisch en Turks. Van 2016 tot 2018 was Inghels de officiële Stadsdichter van Antwerpen. In zijn recente boek Contact, een bundeling van stadsgedichten en nieuwe teksten, verbindt hij poëzie, beeld en performance.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier