Schouwburg in Kortrijk opent nieuw seizoen

Op de foto zien we voorzitter Liesbet Maddens, directeur Alexander Ververken en Dries Van Robaeys (met bril). © JVGK
Redactie KW

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september opent Schouwburg Kortrijk het nieuw cultureel seizoen. Curatoren van dienst zijn de Compact Disk Dummies: jong en met een frisse kijk op kunst en cultuur. Doorheen het seizoen is er extra aandacht voor jongeren en zorgt Schouwburg Kortrijk voor extra manieren om jongeren aan te trekken.

De curatoren van het openingsweekend zijn de broers Lennert en Janus Coorevits, bekend onder de naam Compact Disk Dummies. De overwinning in de voorronde van Kunstbende Kortrijk en het winnen van Humo’s Rock Rally staat op hun visitekaartje. “Hun artistiek parcours is heel interessant. Zij houden de vinger aan de pols en weten wat er leeft in de podiumwereld. Hun keuze om theatermakers Boris Van Severen en Jonas Vermeulen het cultuurseizoen te laten openen met The Only Way is Up, is gewaagd maar terecht”, aldus Dries Van Robaeys als persverantwoordelijke van Schouwburg Kortrijk.

Van Severen en Vermeulen een schouwburgseizoen laten openen is een statement. Dit is geen klassieke ‘vol huis voorstelling’, want er staan geen bekende namen op het podium. Het is een gedurfde keuze waar we volledig achter staan”, zegt directeur Alexander Ververken.

“De uitdaging wordt jongeren naar de Schouwburg krijgen”

Zij laten de zelfgeschreven soundtrack van hun nieuwe voorstelling uitvoeren door twee samplende djs. Voor deze voorstelling zijn er nog enkele plaatsen vrij. Op 15 september bouwen de Compact Disk Dummies het podium om tot een heuse Compact Club. Geïnspireerd door de variétéspektakels van weleer brengen ze een gewaagde cross-over van circus, dans en muziek, hun grootste hits, gastoptredens van vrienden en een feestje.

Deze Compact Club is echter uitverkocht. Op Autoloze Zondag 16 september wordt het Schouwburgplein omgetoverd tot een echt familieplein met de focus op jongeren en de allerjongsten. Er is een schuimparty en er staat een Schouwburgschuimbar. De Compact Disk Dummies zorgen voor een gigantische synthesizer die ze samen met Buda::lab bouwden. Ze geven uitleg hoe je jouw eigen elektronische sound maakt.

Het ding

“Onze grote uitdaging dit seizoen wordt jongeren naar de Schouwburg krijgen: zowel jong podiumtalent als toeschouwers. Jonge makers moeten speelkansen krijgen. Door hen een podium te bieden kan je publiek opbouwen“, zegt voorzitter Liesbet Maddens. “Tieners en prille twintigers naar de Schouwburg brengen is niet zo evident. Met een mix van verschillende acties probeert het cultuurcentrum hen te lokken.”

Zo gaf Schouwburg Kortrijk de opdracht aan een groep jongeren tussen 16 en 26 om ‘iets’ te doen rond cultuur. “Een vage opdracht, maar die jongelui zijn enthousiast. Op zaterdag 13 oktober organiseren ze ‘Het Ding’, een evenement door en voor jongeren. Het wordt een combinatie van muziek, woord, beeld, theater en showvoetbal.”

Kinderfestival Spinrag organiseert drie ateliers voor kinderen tussen 8 en 18. “Zo ontdekt elk kind op zijn maat zijn of haar podiumtalent. Op 30 september is er een kennismakingsworkshop.” Vanaf dit seizoen kan iedereen onder de 26 jaar naar een voorstelling voor 6 euro, exclusief comedy en populaire muziek. “Zo kunnen gezinnen nog voordeliger naar voorstellingen.”

(PVH)

www.schouwburgkortrijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier