Schilder en keramist Patrick Ramont uit Bredene scoort met nieuw werk

Philippe Beeckaert (rechts), voorzitter van natuurwerkgroep De Zeekoet, kwam afgelopen maandag het nieuwe kunstwerk, dat gepaard gaat met de Zilveren Zeekoet, ophalen in het atelier van kunstenaar Patrick Ramont. © MM
Redactie KW

Als een ‘lonesome wolf”, zo omschrijft kunstschilder en keramist Patrick Ramont zichzelf graag. ‘Rebel with a cause’ lijkt hem net zozeer op het lijf geschreven. Want ook al spaart hij naar eigen zeggen zelden kool en geit, zijn vele projecten voor het goede doel verraden een klein hartje. Vandaar dat hij ook op Philippe Beeckaerts vraag om het nieuwe beeld voor de Zilveren Zeekoet te ontwerpen geen neen kon zeggen. “Tot mijn grote vreugde want het is een pareltje geworden”, geeft de voorzitter van de Natuurwerkgroep aan.

Allerminst een teer zieltje, eerder een ietwat botte bijl. Dat is _ zo bekent de Bredense kunstschilder/keramist zelf _ het karakter van Patrick Ramont (60), voormalig Zeemachtduiker en bouwvakker. “Op grijs zul je me nooit betrappen”, verwittigt Patrick. “Alles is zwart of wit bij mij.”

Les van Hubert Minnebo

Eigenwijs, zo mag je hem ook wel noemen. Maar dat mag voor wie al op zijn twaalfde met doek en penseel aan de slag ging. “Vandaar dat het niet klikte op de academie. Ik vond dat ze me daar niet veel meer konden leren. Pas op, de academie heeft zijn waarde, hé. Vooral voor mensen die van nul starten en alle technieken nog onder de knie moeten krijgen. Maar voor iemand die 48 jaar in het vak zit…?”

Schilderen, dat leerde hij zo’n beetje op zichzelf. “Maar mijn toenmalige leraar plastische opvoeding in het middelbaar, de gerenommeerde beeldhouwer Hubert Minnebo, is een goeie leermeester en inspiratiebron geweest”, zegt Patrick Ramont.

Het was ook Minnebo die Patrick aanmoedigde om te blijven schilderen, wat ook gebeurde. Het leverde intussen een uitgebreid oeuvre met ontelbare marines, magisch realistische en abstracte doeken en een reeks naakten op. Die laatsten zijn een uitzondering in zijn catalogus want de misantroop Ramont bant doorgaans de mens in zijn doeken. “Geen slechter dier dan de mens”, zegt hij.

Een vijftal jaar geleden ging Ramont zich ook op keramiek toeleggen. “Ik had toen door het vele contact met verven eczeem opgelopen en moest noodgedwongen even stoppen met schilderen. De bezige bij in mij ging meteen op zoek naar een andere uitlaatklep. Het werd keramiek.”

Ramont kocht zichzelf een grote oven, pootte die neer in de garage van zijn atelier langs de Spuikomlaan en sloeg aan het experimenteren. Het resulteerde in een ook al indrukwekkende collectie. Eentje waaraan Patrick de voorbije weken drie beeltenissen van een zeekoet toevoegde.

Op grijs zul je me nooit betrappen, alles is zwart of wit bij mij – Patrick Ramont

“Philippe Beeckaert had me een tijdje geleden gevraagd om het nieuwe kunstwerk voor de Zilveren Zeekoet te ontwerpen”, vertelt Patrick. “Philippe is een vriend en ik ben de Natuurwerkgroep wel genegen, dus voila…”

Dat is Patrick Ramont ten voeten uit. Een harde bast met een zachte pit. Dat mag blijken uit de vele goeie doelen waar hij als kunstenaar zijn schouders heeft ondergezet. Make a Wish, A Future for Togo, Kunst tegen Kanker, ze mochten allemaal rekenen op een kunstwerk van Ramonts hand.

“Binnenkort schenk ik ook het werk ‘Geborgenheid’ weg aan Villa Vip in Bredene. Maar ze moeten daar niet teveel cirque rond maken, hoor”, valt Patrick snel weer in zijn rol van sympathieke knorpot.

Philippe Beeckaert is intussen maar wat blij dat Patrick op zijn verzoek inging. “Patrick steunt ons al jaren en het beeld dat hij ontworpen heeft, is prachtig. Ik heb er meteen eentje voor mezelf bijbesteld. De 7de laureaat van de Zilveren Zeekoet, onze vijfjaarlijkse prijs voor een lovenswaardig lokaal milieu-initiatief, zal er ongetwijfeld ook blij mee zijn.”

De uitreiking van de Zilveren Zeekoet volgt later dit jaar. De laureaat, uit tien nominaties, wordt door de meer dan 900 leden van de Natuurwerkgroep verkozen. “Meer dan twee derde van onze leden bracht een stem uit”, is Beeckaert trots.

Genomineerden

De genomineerden waren dit jaar De Propere Strandlopers, het gemeentebestuur Bredene, actief lid Magda Ingelbrecht, Lieven Merlevede (initiatiefnemer van de Open Tuindag), ondernemer Jan Nayaert, milieudeskundige en uittredend Minaraadsecretaris Philippe Peeters, (natuur)gids Jozef Stroobants, imker en Vlaams promotor van de Week van de Bij Bart Vandepoele, oud-milieuschepen Jens Vanhooren en ‘kattendame’ Therese Vanneste.

“De laureaat 2019 komt sowieso in illuster gezelschap terecht met voormalige winnaars als Daniël Dewulf, Roger Beeckaert, Walter Vancraeynest, Franky Vanleke, Jean-Pierre Declerck en Dirk Vanhoucke.”, besluit Philippe Beeckaert.

(MM)

Wie kennis wil maken met het werk van Patrick Ramont kan momenteel terecht in residentie Golf by Zilverduin, Vosseslag 143 in De Haan, waar de Bredenaar nog exposeert tot 15 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier