Ruth Decaesstecker verrast in fototentoonstelling in Brugotta Hal Burg in Brugge

Ruth Decaesstecker schuwt de seksualiteit niet in haar beelden. © Davy Coghe
Redactie KW

Neen, een fotografische opleiding komt niet voor op het curriculum vitae van Ruth Decaesstecker. Met haar geoefende paar ogen weet ze niettemin de kijker te betoveren. Ze doet dit met beelden die ze met analoog materiaal als een Polaroid-fototoestelletje bij elkaar klikt. In Brugotta Hal Burg loopt haar eerste solotentoonstelling ‘Analogue Wonderland’.

39 lentes telt Ruth Decaesstecker, maar ze is nog maar twee jaar met fotografie bezig. Zes jaar lang werkte ze als shopmanager in Gent voor La Fille d’O, het lingeriemerk van Murielle Scherre. “Op een dag stopte Murielle een analoge camera in mijn handen om enkele foto’s van klanten in lingerie te nemen voor op onze instagramaccount”, legt Ruth uit. “Ik was meteen verkocht en heb me gestort op analoge fotografie. Er gaat geen dag meer voorbij zonder dat ik een foto neem.”

Sinds ze intensief met analoge fotografie bezig is, kijkt Decaesstecker naar eigen zeggen anders naar de wereld. “Voor mij is fotografie een combinatie van observatie, concentratie, inspiratie en vooral veel wachten”, geeft ze toe. “Het komt er echt op aan het juiste moment te pakken te krijgen. Dat doe ik door te kijken, scherp te stellen en af te drukken. Op die manier creëer ik mijn eigen wonderland, vol ontroerende beelden.”

‘Double exposure’

Op haar expositie in Brugotta Hal Burg presenteert ze ook bijzondere zelfportretten. Met haar Polaroidcamera van de jaren ’70 paste ze meermaals de techniek double exposure toe. “Ik heb die techniek door een fout ontdekt”, geeft de fotografe toe. “Door die techniek kun je twee zelfportretten op één Polaroid vastleggen. Op die manier lijkt het alsof die beelden in elkaar overvloeien. Bij de kijker kan dit verwarrend, ja zelfs een beetje surrealistisch lijken. Het stelt me in elk geval in staat iets te doen wat me prikkelt en dat is acteren.”

Decaesstecker laaft zich aan films, boeken en quotes en legt in haar beelden vaak een vorm van mysteriositeit die naar lang vervlogen tijden lijkt te verwijzen. Nostalgie, jazeker. “Ik toon hier ook een foto van een ondergaande zon in een park in Gent. De Unheimlichkeit of het bevreemdende van de situatie heb ik daar ook echt aan den lijve ondervonden, letterlijk”, bekent Decaesstecker, die al twee jaar lang de manier vastlegt hoe haar zoon Titus (8) en haar dochter Lex (5) naar de wereld kijken, een beetje zoals Mowgli. “Samen vormen ze één van mijn meest geliefkoosde thema’s.”

De Amerikaanse cineast Terrence Malick, die op een curieuze manier met het zonlicht speelt, en de Amerikaanse fotografe Sally Mann, die eerst ook haar kinderen op jeugdige leeftijd op de gevoelige plaat vastlegde en later de schoonheid en het verval van de natuur, beschouwt ze als haar grootste voorbeelden. Op Analogue Wonderland toont Decaesstecker ook beelden die ze tijdens een reis naar Lanzarote kiekte. “In de toekomst wil ik in mijn werk nog wat meer Sally Mann en Madonna zijn in mijn fotografie en dus nog meer durven. Daarom hoop ik vrij snel mijn eigen analoge filmpjes te kunnen maken met een VHS-camera”, blikt de Brugse die vandaag in Dudzele woont vooruit.

Oko Yono

Ruth heeft ook een kinky kantje en schuwt de seksualiteit in haar beelden niet. “Zeker in onze contreien zit dit nog in de taboesfeer. Mensen voelen er zich snel ongemakkelijk door, terwijl dit toch een onderdeel is van eenieders leven. Daarom wil ik aan de hand van mijn fotografie mijn seksualiteit verkennen”, zegt ze. “Met Analogue Wonderland heb ik me daarom ook willen presenteren als een vrijgevochten vrouw. Naast mijn vrije werk laat ik me ook inhuren voor commerciële opdrachten. Hoog op mijn verlanglijstje staat het fotograferen van rockgroepen. In het kader van Internationale Vrouwendag heb ik twee jaar geleden de visuals gedaan bij concerten van Oko Yono. Deze band bestond louter uit belpopvrouwen, met onder meer name Patricia Vanneste van Balthazar. Zeer boeiend en iets wat om meer vraagt. Laat de aanvragen maar binnenstromen.” (SVV)


De expositie ‘Analogue Wonderland’ loopt nog tot en met donderdag 28 februari in Brugotta Hal Burg. Gratis toegang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier