Rune Wittouck schittert in Ketnet Musical: “Het was mijn laatste kans”

Redactie KW

Op 3 maart gaat de Ketnet Musical in première in Plopsa Theater in De Panne. Een van de jonge acteurs die in het spektakel te zien zal zijn is Rune Wittouck uit Heule. “Ik hou van zingen, dansen en acteren”, vertelt hij.

Al twee weken loopt er op Ketnet een reeks televisieprogramma’s over de zoektocht naar kandidaten voor de Ketnet Musical. Op donderdag 16 november zagen we dat ook Rune Wittouck (15) uit Heule tot de cast behoort. Er moet nu enkel nog bepaald worden welke van de jonge acteurs kans maken op een sprekende rol. Dat zal blijken uit de uitzendingen op Ketnet tussen 20 en 30 november, telkens van maandag tot donderdag om 16.30 en om 18.55 uur. Op zondag 10 december is er een grote tv-show, waarvoor de voorbereidingen al bezig zijn.

Witte toekan

Rune woont met zijn ouders Hein Wittouck en Sofie Ranson en zijn broers Raven (13) en Balder (6) in Heule. Hij zit in het vijfde jaar wiskunde-wetenschappen in Guldensporencollege Kaai in Kortrijk. Hij houdt ook van taal en volgt een cursus literaire creatie aan het conservatorium. “Daar schrijven we teksten en geven we elkaar feedback over ons poëzie en proza.” Rune is er de enige die theaterstukken schrijft. Hij bracht ook al een zelfgeschreven monoloog met de Kunstbende in de categorie performance.

Rune Wittouck schittert in Ketnet Musical:

Rune volgt ook tuba aan het conservatorium, speelt dit bij Jeugdharmonie Fieramente en zit met zijn broer Raven in trommelkorps Djoem. Rune was ruim tien jaar toen hij theaterkampen volgde bij Antigone. “Daar kreeg ik de theatermicrobe te pakken. Ik hou van zingen, dansen en acteren”, zegt hij. Rune deed ook mee met een sociaal-artistiek project bij Antigone. Daar leerde hij samenwerken met mensen met een psychische of sociale problematiek. Als kind ging hij er altijd al de voorstellingen bekijken. De hobby’s van Rune kan je volgen via www.wittetoekan.weebly.com.

Rune had al in gedachten dat het wel eens fijn zou zijn om mee te doen aan de Ketnet Musical. “Ik zag optredens van de jongeren van de Ketnet Musical op de zomertoer van Ketnet.” Runes broer Raven is een hele grote fan en wou deelnemen aan de selectie. “Ik twijfelde, want dan zou ik niet kunnen meedoen aan het wijkproject van Theater Antigone, maar deelnemen aan de Ketnet Musical, die kans heb ik maar één keer, want in december word ik 16, de maximumleeftijd. De selecties vonden onder meer plaats in juli in Wenduine.”

1.400 jongeren namen deel. In augustus kreeg het gezin uit Heule nieuws. Rune kon doorgaan met de selecties, Raven niet. “Ravens stem slaat momenteel een beetje over. Hij zal volgend jaar weer deelnemen, dan zal zijn stem stabieler zijn. Mijn broer is vooral heel trots dat ik er bij ben. Hij ging al mee naar verschillende selectierondes. Mijn jongste broer Balder was donderdagavond in de wolken toen hij de aflevering zag waar ik het nieuws kreeg dat ik er bij ben. Hij wist tot dan nog van niets.”

Een van de 24

Donderdag was in de aflevering te zien welke 24 van de 60 overgebleven kandidaten een ticket voor de cast kregen. Ook voor de ouders van Rune was dit spannend.

Sinds de opnames en de uitzendingen van deze week is er ondertussen al veel gebeurd. “Ik kreeg extra zangles en krijg nog altijd danslessen, want choreografieën uitvoeren en dynamische bewegen op scène, ben ik niet gewoon. Door rollen te spelen kan je ook emoties meenemen in de dans.”

De Ketnet Musical Team U. P. gaat over een topsportinternaat U. P. en zal zowel sport- als muziekfanaten bekoren. Het wordt een mix van nummers uit het Studio 100- en Ketnet-repertoire, aangevuld met een aantal nieuwe nummers. (Els Deleu)

Info: Ketnet Musical, van maandag tot donderdag om 16.30 en om 18.55 uur op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-App. Ketnet Musical Team U. P. is te zien vanaf 3 maart 2018.

(EDB)