Rumbeekse met Portugese roots wil doorbreken als illustratrice

Madalena Burnay Alves Du Rio leverde de illustraties voor het kinderboek 'Across the Pond'. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Een Portugese Rumbeekse die de illustraties voor een gloednieuw kinderboek op de webshop Amazon heeft geleverd: daar staat Madalena Burnay Alves Du Rio voor garant. Ze streek met haar gezin in 2012 in onze contreien neer en is vastbesloten het te maken als illustratrice.

Madalena Burnay Alves Du Rio (39) woont samen met haar man Nuno Alfonso (39) en hun dochter Sofia (16) in de Kwadestraat in Rumbeke. Vijf jaar geleden deed de economische crisis in hun thuisland Portugal hen de beslissing nemen om hun toekomst elders uit te bouwen en zo kwam België in het vizier. “Mijn man, die computeringenieur is, leerde tijdens een jobbeurs in ons thuisland Skyline Communications uit Izegem kennen”, opent ze haar verhaal. “In augustus 2012 maakte hij de oversteek, onze dochter en ik volgden in november van datzelfde jaar.”

De aanpassing aan België verliep vlot. “Enkel het weer, hé”, glimlacht ze. “Wij zijn bakken zon en staalblauwe hemels gewoon, hier is grijs toch eerder het hoofdkleur. Onze dochter volgt ondertussen aan VABI een opleiding biotechnische wetenschappen en ondertussen hebben we het hier uitstekend naar onze zin.”

De eerste twee jaar leerde Madalena intensief Nederlands. “Prioritair om ergens te kunnen aarden”, vindt ze. “Nu begrijp ik alles en spreek ik de taal redelijk goed. Al schakel ik soms nog op het Engels over om een vlotte conversatie te kunnen voeren.”

Poetsvrouw

Madalena ging ook aan de slag als poetsvrouw, maar combineerde die job met een bestaan als parttime illustratrice. “Mijn grote passie”, zegt ze. “Ik teken al van kindsbeen. Dat talent heb ik waarschijnlijk van mijn oma gekregen, want die schilderde prachtige portretten. Mijn vader vertelde dan weer erg graag verhalen. Ik combineer beide.”

De voorbije jaren werkte Madalena onder andere als kamermeisje bij Hotel Mercure en bij de poetsdienst van AZ Delta. “Bij die laatste begon het écht te kriebelen om mijn tekentalent weer volledig te ontplooien. In het interne magazine verscheen in 2014 een oproep om een mascotte te ontwerpen en ik besloot mijn kans te wagen.”

“Het zal een prachtig gevoel zijn om mijn eigen werk in de winkelrekken te zien liggen”

“Ik won de wedstrijd en tot op vandaag wordt Suzy Q in een pak interne communicatie gebruikt. Daar ben ik best trots op.”

Nu werkt Madalena weer fulltime als freelance illustratrice. “Ik hou enorm van wat ik doe. En dankzij Maritsa De Meester, een docent bij CVO Roeselare, kon ik een pak grafisch werk aanleveren voor Mini Ecole, een Roeselaarse vereniging die Frans op kindermaat aanbiedt. Dat heeft me enorm gemotiveerd om keihard verder te timmeren aan de weg.”

Via het internet gaat Madalena constant op zoek naar nieuwe opportuniteiten en zo leerde ze Charles Kuhlman kennen, een Duitse Amerikaan die een kleine uitgeverij heeft. “Hij wil via kinderboeken een positief en universeel verhaal de wereld insturen en was op zoek naar iemand die het grafisch werk kon aanleveren. Hoewel ik de man tot op vandaag nog nooit in levende lijve gezien hebt, klikte het meteen tussen ons.”

Universeel verhaal

In Across the Pond, zoals het kinderboek heet, wordt het verhaal verteld van een groep katten en konijnen die elk aan de andere kant van een rivier wonen. Wanneer een van de katten een vriend aan de andere kant van het water wil bezoeken, breekt er brand uit en denken de overige katten dat hun kompaan aangevallen wordt. Zij trekken meteen ‘ten oorlog’, maar zien ter plekke dat er niks aan de hand is en slaan aan het verbroederen met de konijnen. “Het verhaal wil aantonen dat iedereen met elkaar kan samenleven, ik kon me er meteen in vinden.”

Met Across the Pond ziet Madalena voor het eerst werk van haar hand gepubliceerd worden. “Een onbeschrijfelijk gevoel”, glimlacht ze. “Ik zie dit als de start van een compleet nieuw hoofdstuk. Mijn droom is immers om zoveel mogelijk werk binnen te halen en uiteindelijk een eigen grafisch bedrijf te kunnen opstarten en met andere mensen samen te werken.”

Momenteel is Across the Pond enkel als Engelstalig e-book via de webshop Amazon te verkrijgen, maar binnen een tweetal weken verschijnt ook de boekversie. “Die zal telkens in twee talen verschijnen: Engels en Nederlands, Engels-Duits, Engels-Portugees. Ik kijk nu al uit naar de dag dat ik het boek in de rekken zal zien liggen.”

‘Across the Pond’ kost op Amazon.com 3,3 euro. De prijs van het fysieke boek is nog niet bekend. Info: www.apokillustration.weebly.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier