Rumbeekse groep ‘Bucht’: prettig gestoord en leute verpakt in muzikaal jasje

Vooraan zanger-gitaris Ayrton Goemaere, dan van links naar rechts basgitarist Siel Gobyn, drummer Niels Vancompernolle en gitarist Nicholas Vermeersch. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Prettig gestoord leute maken met muziekinstrumenten. Anders kan je de groep ‘Bucht’ niet noemen. Een vriendengroep van vier zielsverwanten, die van muziek spelen hun grote hobby hebben kunnen maken. Het eerste muzikale ei ligt er. Folk, pop, rock, alternatief, vintage muziek… Het genre is niet in één woord te omschrijven. “Alles draait rond het dagdagelijkse leven, leute én alles in het sappige West-Vlaamse dialect.”

Ayrton, Nicholas en Siel kennen elkaar van een ander muzikaal project en na een korte sabbatperiode hadden ze er weer zin in. “De nieuwe cd van Het Zesde Metaal vonden we schitterend, muzikaal dan. De teksten waren echter te deprimerend, heel down. Maar we hadden door naar hen te luisteren wel weer de smaak te pakken om zelf weer muziek te maken”, zegt Ayrton Goemaere, die de bezieler van de groep is. “Ik schrijf inderdaad de meeste teksten, later heeft elk groepslid zijn inbreng en komen we tot een overlegd eindresultaat.”

Alles zelf doen

Het was echter zoeken naar een geschikte drummer. “We hebben dan maar een zoekertje geplaatst.” Niels zag onder meer op You Tube het zoekertje passeren en zocht onmiddellijk contact.

“We hadden onmiddellijk wie we wilden”, zegt Nicholas. Het klikte van de eerste keer. Niet lang daarna was Bucht geboren. “Ik wilde graag weer drummen”, valt Niels in. “Ik was bij een andere groep niet aangenomen en ik was pissig. Ik wilde koste wat het kost weer drummen. Gelukkig dat de drie gasten mij onmiddellijk zagen zitten.”

Intussen is de debuut-cd al klaar. “We zijn heel tevreden dat we met Lucas Grymonprez uit Beernem als producer konden werken. Hij kent het klappen van de zweep en we hebben de sound die we wilden.”

“Vrolijkheid verpakt in een muzikaal jasje, zo kan je het omschrijven”

“Het leuke aan onze groep is ook dat we alles zelf of met een beperkte groep doen”, zegt Ayrton. “Ook de ouders, familie en vrienden helpen mee. We hebben geen behoefte aan managers, of zo. Nee.”

Waar de groepsnaam Bucht vandaan komt? “We zingen in het West-Vlaamse dialect en zochten een naam die blijft hangen.” Niemand die precies Bucht in een muzikaal hokje kan plaatsen. “Dat willen we ook niet”, zegt Nicholas. “We willen en gaan zo breed mogelijk: van rock over pop, tot folk en grunge. We maakten intussen ook al een soundtrack voor bij de kortfilm Jarko van een filmstudent uit Gent.”

Beleving centraal

“Nee, we hebben zeker niet de intentie om een flauwe kopie van Flip Kowlier of Het Zesde Metaal te zijn”, aldus Ayrton. “We zijn uniek in wat we doen. Vrolijkheid verpakt in een muzikaal jasje, zo kan je het omschrijven. Of prettige gestoorde feestmuziek, want bij ons draait alles rond beleven. Een live-optreden is zoveel meer dan een muziekconcert. Dat plezier, die leute moet echt van het podium spatten.”

Voor wie het nog niet duidelijk is: elk optreden is een feestje, zowel op, naast, achter of voor het podium. “We houden van leute en plezier, ook van grappige songteksten. In onze liedjes staat het dagdagelijkse leven altijd centraal. Met humor, een kwinkslag. Het moet niet altijd zo zwaarmoedig of belerend zijn. Mensen komen op de eerste plaats naar een optreden voor een avondje vrolijkheid, om plezier te hebben, om met een goed gevoel na afloop naar huis te trekken.”

Van hardrock en metal moeten ze niks weten. “Nee, dat zal je nooit horen. We houden wel van veel afwisseling in onze nummers. Van zacht, naar hard, en terug. Of akoestisch, ook heel vaak. Een nummer moet het publiek van bij de eerste seconde bij de keel grijpen, en die pas loslaten bij de laatste noot. We houden ook van solopartijen. In elk nummer zit er een solo, heerlijk. We combineren heel uiteenlopende genres, maar refereren wat onze sound betreft graag naar vintage-muziek. En, een optreden steekt altijd vol dynamiek en energie.”

Na de voorstelling van de debuut-cd zijn nog enkele optredens gepland. “Wat we doen, willen we ook graag goed doen. We hopen dat we daarna nog veel mogen optreden, op veel podia staan tijdens de zomermaanden. Ook folkfestivals zouden ons zeker liggen. We zien wat op ons afkomt. We moeten er ook leute aan beleven, want onze kameraadschap staat voorop.”

Van Knokke over Roeselare tot in Tielt

Ayrton Goemaere. De 22-jarige Tieltenaar studeerde handel en werkt in het bedrijf Delta Light in Wevelgem. Hij speelt muziek sinds zijn twaalfde en is de zanger, gitarist en ook mentor van de groep. Naast musiceren houdt hij in de vrije tijd van (oude) videogames en van LP’s verzamelen. Pink Floyd is zijn favoriete muziekgroep.

Niels Vancompernolle. De 19-jarige kerel uit Knokke studeert halftijds en werkt halftijds in de tuinbouw. Zijn grootvader speelde gitaar en zo leerde hij de muziek kennen. Niels is de drummer van de groep. Andere hobby’s dan muziek heeft Niels niet. Zijn favoriete groep? Nirvana, met stip op één.

Nicholas Vermeersch. De 21-jarige gitarist (ook pianist, en hij speelt ook wel eens basgitaar) uit Rumbeke-Roeselare studeerde af in de richting verkoop en is ook soundproducer. Hij is werkzoekende en is van kindsbeen af geïnteresseerd in muziek. Wijlen Chuck Berry uit Amerika is zijn favoriete zanger, gitarist en componist.

Siel Gobyn. De van Wingene afkomstige Siel is 27 jaar en woont sinds een maand in Rumbeke. Hij volgde de richting kantoor en werkt in Distrimedia Lannoo in Tielt. Op zijn 16de begon hij basgitaar te spelen. “Ik was jaloers op een vriend die dat kon.” Hij houdt muzikaal het meest van Pearl Jam.

Bucht releast cd in Beitem

Op zaterdag 3 februari presenteert Bucht de debuut-cd Wisterkapjile in De Schakel in de Meensesteenweg in Beitem. De toegang is gratis. De deuren gaan open om 20 uur. Het concert begint omstreeks 22.30 uur. DJ Peter verzorgt de afterparty tot in de vroege uurtjes. Heel de avond kan de cd van de vier heren worden gekocht. Het belooft een spetterende liveshow te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier