Rudy Declercq debuteert als regisseur bij Lichterveldse toneelkring Willen is Kunnen

Rudy Declercq, die voor het eerst de regie van een toneelstuk op zich neemt en Matthijs Missinne die voor het eerst op de planken staat. © Foto Kurt
Redactie KW

De toneelkring Willen is Kunnen stelt zijn nieuwe voorstelling De Zetel voor in zaal De zwaan. De Zetel is een tragikomedie van Paul Coppens en wordt geregisseerd door Rudy Declercq, die meteen zijn debuut maakt als regisseur.

“Van elke regisseur voor wie ik speelde, heb ik iets meegenomen”, steekt de kersverse regisseur Rudy Declercq van wal. Zo’n tien jaar geleden werd hij al eens gevraagd om een stuk te regisseren. “Maar dat wimpelde ik toen af omdat ik zelf zo graag op de planken sta.”

Misverstand

“Dit jaar was er door een misverstand geen regisseur. Zo besloten we met de toneelgroep dat ik de regie op mij zou nemen. En dat doe ik met veel plezier! In de toekomst zou ik ook wel graag blijven regisseren, maar mijn drukke agenda laat dat de komende twee jaar nog niet toe.”

Rudy stond zelf jarenlang op de planken en werkte in het verleden ook al mee aan het productionele aspect van het theater. “Dankzij mijn ervaring ben ik wel zekerder van mijn stuk. Maar het blijft toch moeilijk omdat ik met veel spelers van De Zetel al lang toneel speel. Nu sta ik plots boven hen en moet ik ze aanwijzingen geven. Dat is wel raar in het begin, maar je raakt dat wel gewoon.”

De Zetel is een stuk dat Rudy inhoudelijk wel ligt. “Het gaat over een jongedame die in een arme wijk woont en ruzie heeft met haar man. Toevallig wandelt er een schrijver voorbij die haar in huis neemt. Na verloop van tijd ontstaat er een liefdesrelatie tussen de twee. Toch wordt ze teruggeroepen naar haar roots. Meer zal ik niet verklappen.” (lacht)

Negen spelers wagen zich onder de regie van Rudy op de planken. “Dat is een redelijk grote groep. Daarbij zijn spelers die ik al heel lang ken. Dat is wel handig omdat ik zo hun capaciteiten goed ken. Anderzijds doet er dit jaar ook een nieuwe speler mee.”

Nieuwe speler

Die nieuwe enthousiasteling is Matthijs Missinne. Hij staat voor het eerst op de planken. “Ik heb helemaal geen toneelervaring. Ik ben er eigenlijk in gerold. Een tijd geleden zei ik namelijk tegen een van de acteurs dat ik wel eens wou weten wat het was om zo op toneel te staan. En zo geschiedde!”

“Ik kreeg een kleine rol, ideaal om eens te proeven van het toneel. Ook kreeg ik een erg warme ontvangst. Als ze me in de toekomst nog nodig hebben, mogen ze me gerust bellen!” lacht Matthijs.

Kaarten kan je bestellen bij de acteurs of telefonisch (na 18 uur) via Wouter Decaluwe en Petra Van De Sande (0486 72 22 91 of 0486 62 30 61). Het toneelstuk wordt opgevoerd in Zaal de Zwaan op 24 november, 1, 8, 12, 15, 21 en 22 december om 20 uur. Op zondagen 2 en 16 december start de voorstelling om 15 uur en op zondag 9 december om 18 uur. De prijs voor een ticket is 8 euro.

(Ans Victoor)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier