Roeselaarse dansers dromen van een centrum voor hedendaagse dans

Sarah Bostoen, Alexander Vantournhout en Thomas Steyaert (niet op foto) kiezen steevast voor Roeselare als uitvalsbasis. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Dit seizoen staan niet minder dan drie internationaal bekende Roeselaarse dansers op het podium van De Spil. Sarah Bostoen, Thomas Steyaert en Alexander Vantournhout dromen luidop van Roeselare als dansstad.

Hedendaagse dans is niet meteen de meest toegankelijke kunstvorm en ook niet de grootste publiekstrekker in de culturele centra. Toch slaagde Roeselare er in om een generatie dansers de wijde wereld in te sturen. “Ik sta dit jaar zo’n zeventig keer op podia in Europa en Canada”, vertelt Alexander Vantournhout. “Mijn compagnie werkt tezelfdertijd aan de uitbouw van een heus danscentrum in Roeselare. Dat gaat perfect samen met wat ik in de rest van de wereld doe. We moeten geen schrik hebben om van het kleine Roeselare een heus centrum van hedendaagse dans te maken. Het relatief onbekende Duinkerke is dat voor poppentheater en Cherbourg, wie kent nu Cherbourg, is dat voor dans in Frankrijk.”

COPRODUCTIES

“Waarom zou Roeselare dat niet mogen zijn voor moderne dans in de lage landen? Trouwens we hebben hier maar één cultuurcentrum, wat weinig als we ons dan toch eens mogen vergelijken met Gent of Brussel.”

Alexander danst op 2 februari Red Haired Men in De Spil. De voorstelling is een coproductie met De Spil dat hier in Roeselare maar ook op Alexanders tournees voor het lichtplan tekent. Spiltechnicus Bram Vandeghinste reisde de afgelopen weken mee met de compagnie naar onder andere Avignon en Parijs.

Thomas Steyaert brengt de derde performance van het duo dat hij vormt met de Portugees Raul Maia op zaterdag 19 januari in De Spil. Thomas, ex-danser bij Wim Vandekeybus, repeteert momenteel in Praag voor The Ballet of Paul Ace and Sunny Lovin’. “Je kan deze voorstelling meer een onderzoek noemen”, vertelt hij via Skype vanuit Tsjechië. “Voor het eerst komen er op het podium naast twee dansers ook voorwerpen. In onze performance onderzoeken we hoe we kunnen bewegen met en rond deze objecten.”

FINAL TOUCH

“Sarah Bostoen werd al in 2012 opgepikt door De Spil en werkte al die jaren met het cultuurcentrum samen. “Hier mogen werken is echt een cadeau. Waar krijg je de luxe om als danscompagnie vijf dagen voor de première te mogen oefenen op scène met de Spiltechnici aan je zijde? Poetic Machine gaat op zaterdag 17 november in première. Ik heb er jaren aan gewerkt. Zo’n lang wordingsproces, dat werkt voor mij. Ik heb nood om met mijn danspartner op diverse plekken in Europa een stuk degelijk inhoudelijk voor te bereiden. The final touch gebeurt dan in De Spil.”

Deze drie dansers met Roeselaarse roots krijgen niet alleen de steun van cultuurcentrum De Spil dat hen naast technische assistentie helpt met het bekomen van subsidies. Ook de stad steunt hen bij de uitbouw van hun danscarrière. Als cultureel ambassadeur van Roeselare krijgen ze een projectsubsidie. (Bart Crabbe)

Meer info op www.despil.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier