Roeselaars Kamerkoor herdenkt Eerste Wereldoorlog

Verboden Gebied is de bijdrage van Het Roeselaars Kamerkoor aan de herdenking WO I. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Het Roeselaars Kamerkoor zette in het kader van de herdenking van WO I de monoloog van Erwin Mortier op muziek. Samen met striptekeningen van Jimmy Hostens brengen ze dit multimediagebeuren in De Spil.

Verboden Gebied, vrouw in niemandsland is een meerstemmige monoloog over de ontreddering en de onttakeling van alle menselijkheid die de oorlog met zich meebrengt. Geïnspireerd door de oorlogsgeschriften van enkele oorlogsvrijwilligers die dag in dag uit getuige waren van de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog, schreef Erwin Mortier deze tekst over een Engelse oorlogsverpleegster. Nellie is de wanhoop nabij maar verlangt toch naar een andere wereld waar vrede aanbreekt.

“Ook wij zijn geïnspireerd door een verlangen naar één puntje licht in die duisternis en geboeid door het contrast tussen licht en donker”, legt regisseur en artistiek leider Martine Geerinckx uit. “Zo is de idee gegroeid om de meerstemmige monoloog van Mortier te spelen samen met het Roeselaars Kamerkoor.”

“De muziek zal bijwijlen een geluidsdecor verklanken, emoties onderlijnen, kleuren oproepen en de seismische schokken in Nellies taal en woorden, die een moment van ontreddering aankondigen, versterken.”

STRIPVERHAAL

“Zo creëren we een hoopvol en verrassend einde dat we hier nog niet willen verklappen. De hoop op vrede, op de allesoverheersende liefde en op een toekomst, daarvoor kunnen we niet blind zijn.”

Voor dit project werken heel wat personen en verenigingen samen. Siska Viaene neemt de teksten voor haar rekening. Voor het Roeselaars Kamerkoor componeerde dirigent Bart Naessens de muziek. De voorstellingen in De Spil zijn dan ook een wereldcreatie waarvoor GoneWest Provincie West-Vlaanderen graag een financiële ondersteuning regelde.

Voor de aankleding van podium, de grafiek en de fotografie tekent Luc Descheemaeker. Tijdens de voorstelling worden historische oorlogsbeelden getoond en ook striptekeningen van oorlogstaferelen van de Roeselaarse striptekenaar Jimmy Hostens.

PRELUDIUM

Aan de voorstellingen gaat een Preludium Verboden Gebied vooraf. Van 21 juni tot en met 8 juli is er in de expositieruimte van cultuurcentrum De Spil een beeldverhaal te zien dat dient als aankondiging op de voorstellingen van het Roeselaars Kamerkoor. Hierin worden onder meer historische beelden van de lazaretten in Roeselare uit de Eerste Wereldoorlog verwerkt. Hier werkte ook de Erfgoedcel Roeselare TERF aan mee.

Het concert Verboden Gebied, vrouw in niemandsland wordt driemaal opgevoerd en dat op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli telkens om 20 uur en op zondag 8 juli om 19 uur in cultuurcentrum De Spil. Tickets kosten 15 euro in voorverkoop en 18 euro aan de deur. Reservatie kan online via de website van De Spil. (Bart Crabbe)

Meer info en tickets op www.despil.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier