Robbe De Backer (30) in Expeditie Robinson: “Ik wil mezelf al een tijdje uitdagen op dat vlak”

Torhoutenaar Robbe De Backer heeft zijn eigen zaak 'Verkoopzaal Robbe' in Vladslo. © Foto Coghe
Bert Vanden Berghe

In het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson, dat op donderdag 6 september van start gaat op Vier, maakt Robbe De Backer zijn opwachting. Robbe woont in Torhout, heeft een antiekzaak in Vladslo én runt in de Langestraat in Brugge het Brocante Café.

Het bekende televisieformat Expeditie Robinson keert binnenkort terug. In het programma op Vier worden 17 Vlamingen gedropt op een onbewoond eiland, waar ze de strijd aangaan met elkaar, de natuur en zichzelf.

Eén van die kandidaten is de 30-jarige Robbe De Backer, een geboren Bruggeling die zich naar eigen zeggen nog altijd vooral Bruggeling voelt, maar vandaag met zijn vriendin Joke in Torhout woont.

Avontuurlijk

“Ik ben nogal avontuurlijk aangelegd”, vertelt Robbe over zijn deelname aan Expeditie Robinson. “Toch was het mijn vriendin die met het idee naar voren kwam. Ik zat er niet zozeer op te wachten, maar ze had wel gelijk. Ik wil mezelf al een tijdje uitdagen op dat vlak, maar had niet verwacht er bij te zijn. Toen ze belden, sloeg mijn hart wel eens over, ja. (lacht)De laatste vier weken voor mijn vertrek in juni waren bijzonder hectisch en ik vertrok niet met het idee dat ik aan een spel meedeed, maar gaandeweg werd dat steeds duidelijker.”

Dat Robbe een survivor is, bewees hij al in het verleden. “Toen ik als jonge twintiger het huis uit moest, huurde ik een soort chalet in Oedelem, vooral voor de serres die dienst konden doen als opslagruimte. Maar er was enkel elektriciteit in die serres en in huis was er ook geen stromend water. Dat was aanpassen, zeker omdat ik ‘s nachts drie keer moest opstaan om de kachel warm te houden, maar ik heb er toch twee jaar gewoond. Tweeënhalf jaar geleden hebben mijn vriendin en ik dan iets gekocht.”

“Het was heavy”

Robbe had naar eigen zeggen weinig moeite met het missen van zijn werk en gsm. “Natuurlijk had ik vaak honger, maar het meeste miste ik vertrouwde mensen om mij heen. Het was een hele aangename bende, maar het was vooral familie en vrienden die ik miste. En mijn vriendin natuurlijk. Hoe langer ik er zat, hoe erger het werd eigenlijk. Dat alleen zijn valt mee, maar die eenzaamheid… Toen ik naar huis ging, zei ik dat ik dit nooit meer zou doen, maar als ze mij binnen twee jaar nog eens zouden vragen…” (lacht)

“Ja, het was best wel heavy, op fysiek en mentaal vlak. Maar ik heb er heel veel uit geleerd. Wat ik van het programma verwacht? Ik hoop dat ze mij tonen zoals ik ben en dat het eindresultaat mooi en spannend wordt. Voor mij persoonlijk opent het misschien nog deuren voor meer avontuurlijke zaken. Ik sta er in elk geval voor open.”

Brocante Café

Robbe runt een verkoopzaal in Vladslo (Diksmuide) en runt sinds twee jaar in de Langestraat in Brugge een Brocante Café. “Ik merkte dat veel mensen van mijn generatie niet zomaar een verkoopzaal binnenstappen, dus ontstond het idee om die combinatie te maken. Op maandag en dinsdag ga ik op zoek naar materiaal, op woensdag en zaterdag sta ik in de zaak in Vladslo en op vrijdag vind je me meestal in Brugge. Het concept slaat steeds meer aan, merk ik.”

Beroemde neef

“Ik werk heel veel”, geeft Robbe toe. “Zelfs op weekend of vakantie ben ik altijd bereikbaar en ik heb een week nodig om te ontwennen. Daarom werk ik twee jaar hard, om dan een maand lang een verre reis te ondernemen. Dat doe ik overigens alleen. Mijn vriendin en ik vullen elkaar heel goed aan, maar qua reizen houdt zij van iets meer comfort, terwijl ik bij wijze van spreken enkel met een hangmat door Frankrijk zou trekken. Bovendien is ze leerkracht en probeer ik zo veel mogelijk te reizen buiten het seizoen. Zo trok ik al eens naar Amerika en Australië. Daar heb ik familie wonen. Naar Australië is mijn vriendin overigens wel mee geweest.”

Opvallend: het is de nonkel van Robbe die in Australië woont en zijn zoon is Wouter De Backer, beter bekend als muzikant Gotye, die in 2011 een grote hit scoorde met Somebody that I used to know.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier