Rekkems koor waagt zich op televisie: zingende oudjes veroveren Belgium’s Got Talent

Francine Denys (93) kijkt vol vertrouwen uit naar de talentenjacht. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Ouderen hebben vaak de indruk dat er voor hen steeds minder plaats is. Ze kunnen niet meer volgen, de wereld gaat te snel en ze zijn niet meer hip. Niet meer van tel? Niet als het van De Acapella’s afhangt. Deze rock-‘n-rolloudjes nemen binnenkort deel aan Belgium’s Got Talent!

25 bewoners van het woonzorgcentrum OLV Middelares uit Rekkem die de zangmicrobe hebben te pakken, stomen zich klaar om op 19 mei de jeugd een poepje te laten ruiken. Elke dinsdagnamiddag komt het unieke koor samen om onder leiding van dirigente Patricia Pintelon de stembanden soepel te houden. “Het koor bestaat ondertussen al negen jaar”, weet Patricia. “Oorspronkelijk was er het idee om een koor op te richten met mensen op leeftijd waar mentale gezondheidsperikelen de kop opstaken. Het hield hen fris, het hielp met de concentratie en het was leuk. Gaandeweg is het gegroeid naar een koor van mensen uit alle afdelingen van het woonzorgcentrum”.

Zingen was eigenlijk niet eens de belangrijkste reden om het koor in leven te roepen. “De mensen die hier verblijven voelen zich vaak afgeschreven, maar dat is helemaal niet zo”, zegt Patricia vastberaden. “Het is niet omdat mensen in een woonzorgcentrum wonen, dat ze niet meer kunnen deelnemen aan dagdagelijkse bezigheden. We gaan vaak nog samen naar de markt, we gaan zwemmen of we gaan op stap in West-Vlaanderen. Op dinsdag zingen we samen met vrijwilligers en familieleden die ook uit volle borst willen meezingen.”

Frank Sinatra

Van zingen op dinsdagnamiddag tot deelnemen aan de grootste talentenjacht van het land, het is een gigantische sprong. Voor de leden van het koor, die zichzelf De Acapella’s noemen, is het een groot avontuur. “Onze mensen willen op televisie laten zien dat ze ook op hun leeftijd best nog mee kunnen met de jeugd“, vult Patricia nog aan. “Ze zijn zich nu al aan het voorstellen hoe spannend het allemaal wel niet zal zijn. Akkoord, het zijn nog maar de preselecties, maar voor iedereen is het een enorme belevenis. Vergeet niet dat de gemiddelde leeftijd van de zangers flirt met de 90 jaar.”

Jacqueline Vermeeren.
Jacqueline Vermeeren.© CLL

Jacqueline Vermeeren, een kranige dame van 81 lentes, oefent alvast aan de hand van enkele Vlaamse klassiekers. “Marva en Jo Lemaire, ik ken de teksten volledig uit het hoofd“, lacht ze. Het komende avontuur bekijkt ze met een combinatie van spanning en oer-Vlaamse nuchterheid. “Ik ben eigenlijk een beetje zenuwachtig, maar op die manier komen we nog eens buiten”, meent ze.

Ook Francine Denys, een pittige tante van 93 jaar, kijkt al uit naar de talentenjacht. “Ik ken geen Nederlandse liedjes dus ik zing ze ook niet. Geef mij maar de Franse chansons. Vroeger was ik getrouwd met een Engelsman, dus ook Engelse liedjes vormen geen probleem. Als Frank Sinatra met My Way op de radio komt, dan is het voor mij onmogelijk om niet mee te zingen. Zo’n mooi liedje.” Op de vraag of ze niet al te zenuwachtig is, reageert ze snel en zonder nadenken: “Als ‘t is om eens ferm onnozel te doen, dan zeg ik daar geen neen tegen!” Een stelling die erg snel door de andere leden van het koor wordt bevestigd. “Tis ne nummer wi meneere. We hebben daar werk mee.”

Pannenkoeken

Om hun deelname aan Belgium’s Got Talent op 19 mei te ondersteunen, verkopen leden en sympathisanten van het koor pannenkoeken. Bestellen kan op info@olvrmiddelares.be of via het woonzorgcentrum zelf.

Wie het avontuur van het dynamische koor wil volgen, kan terecht op de Facebookpagina van het woonzorgcentrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier