Recordaantal filmbezoekers bij kunstencentrum BUDA in Kortrijk

Veel volk in Buda in 2017 © Jonas Verbeke
Redactie KW

Kunstencentrum BUDA klokte 2017 af met 45.515 filmbezoekers. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar voordien en zelfs met 30 procent in de voorbije vijf jaar. De topfilms van 2017 waren LaLaLand in januari, Jackie, Moonlight en Lion in februari, Dunkirk in juli, Cargo in september en Le Fidèle in oktober.

Kunstencentrum BUDA is – naast de grootste werkplek voor kunstenaars in Vlaanderen en festivalorganisator – een arthouse cinema in het centrum van Kortrijk en toont 54 filmvertoningen per week voor een breed publiek. Voor het eerst sinds de oprichting in 2006 overschrijdt het kunstencentrum de kaap van 45.000 filmbezoekers. De publieksstijging wordt onder andere toegeschreven aan de stijging van het aantal filmtitels en éénmalige vertoningen. Omdat er steeds meer films gemaakt en gereleased worden, breidt ook BUDA’s aanbod uit, dat voornamelijk bestaat uit Europese films en diverse filmspecials.

Er was ook een opmerkelijke publieksstijging voor de kinder- en jeugdfilms tijdens WinterWonderland in de kerstvakantie, van 279 bezoekers in 2016 naar 462 in 2017. Steeds meer filmliefhebbers vinden hun weg naar filmspecials als Classics Restored, met maandelijkse, gerestaureerde filmklassiekers. Ook de vooravondvertoningen om 18 uur op woensdag, donderdag en vrijdag kennen een lichte stijging: van 1.523 bezoekers in 2016 naar 2.166 bezoekers in 2017, een stijging van 42 procent.

In het kader van de publieksverjonging ontwikkelde BUDA een nieuw abonnement voor jongeren onder de 30 jaar, goed voor vijf films voor 30 euro, mogelijk met meerdere jongeren te gebruiken. Er gingen al 260 jongerenabonnementen over de toonbank. Hiermee worden de jongeren aangespoord om met meerdere jongeren samen te komen of regelmatig terug te keren naar Budascoop.