Radiolegende Jan Hautekiet trapt het af in Kortrijk

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Jan Hautekiet zette een week lang een punt achter ’40 jaar radiomaker’. Hij deed dat met vijf extra lange uitzendingen op locatie, een fietstocht door heel Vlaanderen en vijf tandemconcerten. Donderdagavond en vrijdag was Jan in Kortrijk voor zijn allerlaatste radio-uitzending in Muziekcentrum Track.

De donderdagavond zou ingezet worden met een concert van K’s Choice & JTOTHEC op het Schouwburgplein. “Dat viel letterlijk in het water door een gigantische wolkbreuk boven Kortrijk. Gelukkig kwam Schouwburg Kortrijk ons te hulp. Natalie Cosaert bood ons onmiddellijk aan de foyer te gebruiken”, vertelt Karoline Stock, verantwoordelijke evenementen van de stad Kortrijk. K’s Choice gaf er een erg gesmaakt akoestisch concert. De woorden ‘dank u wel’ van Sarah Bettens waren uit het hart en gemeend.”

Radiolegende Jan Hautekiet trapt het af in Kortrijk

Het deed Jan Houtekiet duidelijk plezier in Kortrijk te zijn. “De plek waar Kortrijk zijn naam van Muziekstad waarmaakt: met het Conservatorium, de Schouwburg, de Stad, en Radio 2 als belangrijke partners. Een plek waar muziek kan gemaakt en ontwikkeld worden, en aan het publiek gepresenteerd, na de nodige vorming en opleiding”, aldus Houtekiet.Jan: “Burgemeester Van Quickenborne, hoe zeg je goede morgen in het Kortrijks?” De burgemeester: “Bonjour.”

Radiolegende Jan Hautekiet trapt het af in Kortrijk

Voor de laatste radio-uitzending konden maximum 50 man een plaats bemachtigen. Zo ook Ann, Annemie en Katherine, die net als de andere toeschouwers een ontbijt kregen aangeboden. “We zijn blij dat we erbij zijn. Persoonlijk vind ik Jan niet altijd goed, want soms laat hij mensen niet uitspreken. Het is wel een zeer uitzonderlijk radioman“, vertelt Ann. “Zijn taalgebruik is subliem, dat spreekt mij aan. Met zijn mooie stem kan hij alles goed verwoorden”, pikken Katherine en Annemie in. “Bijzonder is dat hij ook veel van jazz kent en een begenadigd pianist is.” Jan en copresentator Karolien Debecker brengen met deze ronde door Vlaanderen samen een eerbetoon aan de luisteraars die de voorbije jaren meewerkten aan Hautekiet. Zo ook David Marinelli van Radio Quindo. “Ik presenteer ‘Radio Respect’ op Quindo, een programma met tal van mediaworkshops, projecten en trajecten voor kwetsbare kinderen en jongeren. Zij mogen ook van cultuur genieten. Ik ben uiterst tevreden dat ik opnieuw de nationale radio haal”, getuigt hij.

Radiolegende Jan Hautekiet trapt het af in Kortrijk

Jan trapte de voorbije dagen met de fiets heel Vlaanderen af, van stad naar stad. “Die week was een soort Chiro- of Scoutskamp: intens, druk en vermoeiend maar met zulke grote voldoening en tevredenheid achteraf. Dank u wel allemaal.” Jan trapte ook een nieuw begin af: het nieuwe dagelijkse programma van Karolien Debecker, vanaf september op Radio 1.

https://www.youtube.com/watch?v=GxMd5EslH9k

(Foto’s en video JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier